Hlavní obsah

Útok na Sýrii může přijít za pár dní

• Aktualizováno

Vojenský útok Západu v Sýrii se dá očekávat v příštích dnech. Západní diplomaté to podle agentury Reuters řekli představitelům syrské opozice během jejich jednání v Istanbulu. Francie, Velká Británie a USA zvažují útok kvůli podezření, že síly syrského prezidenta Bašára Asada nasadily u metropole Damašku chemické zbraně.

Foto: Molhem Barakat, Reuters

Povstalečtí bojovníci v syrském Halabu.

Článek

„Opozici bylo jasně řečeno, že akce k zamezení dalšího použití chemických zbraní ze strany Asadova režimu může přijít už v několika příštích dnech a že by se stále měli připravovat na mírové rozhovory v Ženevě,“ řekl Reuters zdroj, který se pondělní schůzky v Istanbulu zúčastnil.

Jednání mezi předáky Národní koalice syrské opozice a 11 zástupců skupiny zemí Přátelé Sýrie se uskutečnilo v centru tureckého města. U schůzky nechyběl ani bývalý americký velvyslanec v Sýrii Robert Ford, informoval zdroj Reuters.

V praxi to tedy znamená, že nadále zůstávají ve hře nejrůznější možnosti. Mezinárodní konference o Sýrii v Ženevě by se za účasti delegace syrské vlády mohla uskutečnit v blízkých týdnech, i když podle původních plánů už měla proběhnout. USA na jejím svolání mimo jiné spolupracují s Ruskem, které se intervenci v Sýrii brání. Středeční schůzku s Rusy ale Američané zrušili a ministr obrany USA Chuck Hagel mezitím řekl, že americká armáda je „připravena k akci“, záleží jen na rozkazu prezidenta Baracka Obamy.

Jeho mluvčí Jay Carney upozornil, že USA nemusí reagovat vojenskou silou.

Armády jsou připraveny

Podle úterního vydání deníku The Washington Post zvažuje Obama bleskovou akci. Krizový plán pro vojenský zásah mají i britské ozbrojené síly. [celá zpráva]

V úterý také oznámil francouzský prezident Francois Hollande, že jeho země navýší vojenskou podporu syrské opozici.

Foto: Molhem Barakat, Reuters

Bojující povstalci v Halabu

Údajný chemický útok v Ghútě u Damašku v současnosti na místě vyšetřují inspektoři OSN. V úterý však oznámili, že další jejich práce byly z důvodu obav o bezpečnost o den odloženy.

Prezident Asad v pondělním rozhovoru pro ruský list Izvěstija označil nařčení, že povolil nasazení bojového plynu, za absurdní. Poukázal na to, že u Damašku nemá žádná z bojujících stran území jasně pod kontrolou, a bylo by tudíž bláhové nasazovat chemické zbraně. Asad Západ varoval, že s případnou invazí neuspěje. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Konflikt v Sýrii zuří od března 2011. Vyžádal si přes 100 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám