Hlavní obsah

Jsem nevinný, řekl u soudu atentátník z Bostonu

– Boston • Aktualizováno

Džochar Carnajev, který je obviněný z toho, že spáchal útoky na jarní maratón v americkém Bostonu, stanul ve středu před soudem. Zopakoval, že se cítí nevinný. Při explozích v cíli maratónu zemřeli 15. dubna tři lidé včetně osmiletého chlapce.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Džochar Carnajev a jeho obhájkyně Miriam Conradová(vlevo) a Judy Clarková na ilustraci ze soudní síně

Článek

Carnajev se na veřejnosti objevil poprvé. Měl pouta, na sobě oranžové vězeňské oblečení a nateklý obličej, popsala BBC.

„Jsem nevinný,” prohlásil jen opakovaně poté, co si vyslechl jednotlivá obvinění. Server The Independent s odkazem na Carnajevova kamaráda na galerii uvedl, že Džochar hovořil s podivným přízvukem, jaký dřív neměl.

Státní trvalo jen osm minut. Přihlíželo mu množství lidí včetně zhruba 30 obětí útoků a dvou Carnajevových sester. Obě plakaly, jedna z nich držela v náručí dítě. Rodiče podezřelého se dali už dříve slyšet, že k soudu z Dagestánu, kde žijí, nedorazí.

Devatenáctiletý Carnajev měl útok zorganizovat se svým bratrem Tamerlanem. Ten byl zabit při policejním zásahu. Džochar byl objeven, jak se skrývá v lodi na zahradě poblíž Bostonu. Byl zraněn a nějaký čas trávil ve vězeňské nemocnici. Není jasné, zda je vyléčený, či nikoliv.

Foto: Reuters

Džochar Carnajev

Při atentátu zemřeli tři lidé a asi 260 jich bylo zraněno, mnoha z nich výbuch utrhal končetiny, či jim je poškodil tak, že musely být amputovány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry exploze v BostonuVideo: Reuters

Obžaloba bude pro Carnajeva zřejmě požadovat trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám