Hlavní obsah

Francie zatím marně pátrá po útočníkovi, který bodl vojáka do krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Francii pokračuje intenzivní, ale zatím bezvýsledné pátrání po neznámém útočníkovi, který v sobotu v Paříži zranil nožem vojáka. Pozadí zločinu není ještě zcela jednoznačně určeno a vedoucí politici jsou ve svých vyjádřeních opatrní, nicméně hlavní směr vyšetřování naznačila skutečnost, že případem byla pověřena prokuratura mající na starosti boj s terorismem.

Foto: ČTK/AP

Francouzská policie

Článek

Útočník přepadl v pařížské podnikatelské a obchodní čtvrti La Défense francouzského vojáka, který byl na hlídce společně s policisty. Dvakrát ho bodl do krku a pak utekl. Napadený ztratil hodně krve, ale jeho život není podle lékařů ohrožen. [celá zpráva]

Okamžitě se vyrojily spekulace, zda zločin nesouvisí se středeční vraždou britského vojáka muslimskými radikály v Londýně. [celá zpráva]

Zatím tomu nic nenasvědčuje, ale podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea se zkoumají všechny možnosti.

Snažil se vojáka zabít

Deník Le Parisien s odvoláním na policii uvedl, že pravděpodobný útočník byl zhruba třicetiletý vousatý muž severoafrického původu. Pod bundou měl oblečení arabského stylu. Policejní prefekt Pierre-André Peyvel tento popis odmítl potvrdit, ale ani ho nepopřel. Oznámil pouze, že další detaily o identitě útočníka budou později zveřejněny.

Ministr vnitra Manuel Valls v rozhovoru pro televizní stanici France 2 řekl, že podle něj se útočník jasně snažil svou oběť zabít. Nechtěl se však zatím vyjádřit k možným důvodům útoku a totožnosti útočníka. "Děláme vše, abychom ho zatkli," prohlásil. Ministr obrany Jean-Yves Le Drian pak novinářům řekl, že "voják byl napaden, protože je voják".

Francie zavedla hlídkování vojáků v ulicích v rámci svého plánu ochrany před terorismem Vigipirate. Voják byl podle informací agentur na hlídce spolu s policisty. Ti šli ve chvíli útoku před napadeným a než stačili zareagovat, útočník se ztratil v davu.

Reklama

Výběr článků

Načítám