Hlavní obsah

KLDR chce rozvíjet hospodářství i rozšířit jaderný arzenál

– Pchjongjang

Severokorejská komunistická strana schválila strategii dalšího rozvoje, podle níž má jít posilování hospodářství ruku v ruce s dalším rozvíjením jaderného arzenálu. Nejužší vedení Korejské strany práce novou linii podle agentury DPA schválilo na zasedání v Pchjongjangu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un navštívil zasedání komunistické strany, zatímco v zemi probíhají masová shromážděníVideo: Reuters

 
Článek

Komunistická strana vytyčila cíl "současně pracovat na budování hospodářství i jaderného arzenálu", uvedla DPA. V nových směrnicích se o jaderných zbraních hovoří jako o životním zájmu země. Jaderných zbraní se prý KLDR nevzdá ani za "miliardy dolarů".

Direktivy komunistického vedení obvykle schvaluje severokorejský parlament, Nejvyšší lidové shromáždění, jež se má sejít v pondělí.

Pozorovatelé se domnívají, že Pchjongjang přiživuje obavy ohledně svých jaderných ambicí, aby urychlil rozhovory o svém jaderném odzbrojování výměnou za potravinovou pomoc.

KLDR na sebe v poslední době strhla pozornost světa válečnickou rétorikou namířenou především proti Spojeným státům, které prováděly společná vojenská cvičení s Jižní Koreou. Po únorovém jaderném testu uvalila Rada bezpečnosti OSN na Severní Koreu nové sankce.

V sobotu KLDR prohlásila, že vstoupila do válečného stavu s Jižní Koreou. V něm však jsou obě země vůči sobě de facto od korejské války z počátku 50. let minulého století. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám