Hlavní obsah

Rebelové ovládli metropoli Středoafrické republiky, prezident uprchl do Konga

Bangui
Aktualizováno

Hlavní město Středoafrické republiky Bangui padlo po dni bojů do rukou povstalcům z hnutí Séléka. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Bozizého poradce. Podle nich prezident François Bozizé uprchl přes řeku do sousedního Konga. Velitelé povstalců považují dnešek za rozhodující pro osud prezidenta.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

prezident Středoafrické republiky Francois Bozizé

Článek

Krátce předtím oznámili povstalci, že dobyli prezidentský palác a že Bozizé uvnitř nebyl. Nyní se chystají obsadit budovu rozhlasu, odkud prý promluví jejich šéf Michel Djotodia.

Z Bangui byla slyšet od rána silná palba, která se postupně přibližovala k paláci. Povstalci z hnutí Séléka do Bangui vstoupili v sobotu a vyzvali prezidenta, aby se vzdal moci. Prezident se vrátil do vlasti v pátek a od té doby se na veřejnosti neukázal. Jeho poradce sdělil, že ráno Bozizé uprchl přes řeku Ubangi do Konga.

Prezidentův mluvčí Gaston Mackouzangba prohlásil, že město kontrolují povstalci. "Doufám, že se vše obejde bez odvety," sdělil.

Bozizé se ujal moci po převratu v roce 2003

Povstalecký velitel Djouma Narkoyo vyzval vojáky z kontingentu středoafrických států a z Jihoafrické republiky, kteří střežili prezidentské sídlo, aby odevzdali zbraně.

Bozizé se ujal moci po převratu v roce 2003. Středoafrická republika je jednou z nejchudších zemí na africkém kontinentu, ačkoliv je bohatá na nerostné suroviny.

Nezávislost na Francii získala roku 1960, ale od té doby se potýká s násilím.

Francie požádala o mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN a poslala své vojáky chránit letiště v Bangui.

Povstalecká koalice Séléka sdružuje tři ozbrojené skupiny a loni v prosinci obsadila asi desítku měst. V lednu povstání ukončila a připojila se k vládě. Dohoda však měla krátkého trvání. Teď povstalci tvrdí, že politici nesplnili jejich požadavky a nepropustili politické vězně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám