Hlavní obsah

Keňské prezidentské volby vyhrál muž obviněný z masakrů

Nairobi
Aktualizováno

Ostře sledované prezidentské volby v Keni velmi těsným rozdílem vyhrál s 50,07 procenta hlasů místopředseda vlády Uhuru Kenyatta. Tábor poraženého kandidáta, premiéra Raily Odingy, už dřív oznámil, že výsledky napadne u Nejvyššího soudu. Kenyatta byl navíc u mezinárodního soudu obviněný ze zločinů proti lidskosti.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Uhuru Kenyatta

Článek

Vítězství Kenyatty patrně ovlivní vztahy Keni se Západem, protože vicepremiér před Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu čelí obviněním z podílu na násilnostech po volbách z roku 2007, kdy bylo zabito více než 1000 lidí a 600 000 bylo nuceno opustit své domovy. Podle obžaloby Kenyatta, jehož otcem je první keňský prezident Mzee Jomo Kenyatta, podněcoval etnické násilí.

Hlasování provázela vysoká účast, celkem 86 procent. Podle volební komise byly volby složité a těžké, nicméně důvěryhodné a transparentní. Předseda komise Issack Hassan uvedl, že Keňané hlasovali „klidně, trpělivě, hrdě, a pokojně“.

Pokud by žádný z kandidátů nezískal prostou většinu hlasů, muselo by se konat druhého kolo. Jednapadesátiletý Kenyatta tuto hranici překročil jen těsně. Oproti předběžným konečným výsledkům, které byly oznámeny v noci na sobotu, si o 0,04 procentního bodu polepšil.

Kenyatta v sobotním projevu k národu přislíbil, že bude spolupracovat s mezinárodními institucemi, zdůraznil ale, že ze zahraničí očekává respektování keňské suverenity a její demokratické vůle. O mezinárodním tribunálu se nicméně podle agentury Retuers nezmínil.

"Prohnilé" volby

Odinga označil volby za „prohnilé“ a kvůli výsledkům se chystá obrátit na soud. Zároveň vyzval své příznivce ke klidu. „Jakékoli násilí by nyní národ navždy zničilo, což není v zájmu nikoho,“ řekl Odinga.

Prezidentské volby se konaly už v pondělí, ale i kvůli zhroucení elektronického systému sčítání hlasů se na výsledky čekalo až do soboty. Mnoho hlasů bylo neplatných.

Poslední keňské volby provázely nepokoje, při nichž přišlo o život nejméně 19 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám