Hlavní obsah

Rusko zasáhl roj meteorů, 700 lidí je zraněných

– Moskva • Aktualizováno

Střední část Ruska v pátek vystrašila série explozí na obloze. Způsobil ji meteorický roj nad Uralem. Podle svědků nefungovaly mobilní telefony, domy se otřásaly a okenní tabulky praskaly, napsala na svém portálu zpravodajská stanice RT. Incident si vyžádal přes 700 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

 
Článek

Meteoroid podle ruské akademie věd vážil před vstupem do atmosféry deset tun, oznámila stanice RT.

Zasaženo bylo nejméně šest měst, ale i oblast v sousedním Kazachstánu, oznámily ruské úřady. Nejméně jeden meteorit dopadl v okolí Čeljabinsku.

Hořící koule padající z nebe způsobily v Rusku paniku

Úřady podle agentury Reuters evidují 700 zraněných, z toho 160 dětí. Několik lidí bylo zraněno vážně, většinou jsou však zranění drobná, převážně od střepů skla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteority zranily v Rusku zhruba 500 lidíVideo: Reuters

Atmosférickou podívanou se světle hořícími koulemi padajícími k zemi pozorovali lidé až stovky kilometrů daleko, včetně dvě stě kilometrů vzdáleného města Jekatěrinburg.

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorit vysklil okna v čeljabinské škole

Lidé, kteří propadali panice, se nejdříve domnívali, že explodovalo letadlo, anebo vybuchla raketová střela.

Foto: Reuters

Meteorický roj nad Čeljabinskem

Svědkové z Čeljabinsku tvrdí, že výbuch byl tak hlasitý, že připomínal zemětřesení a úder blesku. Jeden obyvatel města popsal agentuře Reuters, jak exploze otřásla 19poschoďovou budovou v centru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Čeljabinsku se zhroutila střecha a část zdi továrny na zpracování zinkuVideo: Reuters

Ve městě byla nejhůř poškozena továrna na zpracování zinku. Část obvodové zdi budovy se zhroutila a spadla také střecha.

Policie v Čeljabinsku vyhlásila poplach a spustila krizový plán na ochranu důležité infrastruktury, úřady kvůli tomu mobilizovaly na 20 000 lidí. Evakuovány byly některé kanceláře. Úřady vyvěsily na městský web zprávu s výzvou, aby rodiče vyzvedli děti ze škol a aby se uchýlili do svých domovů.

Foto: OOO Spetszakaz , Reuters

Padající objekty rozbily množství oken.

V pátek se má shodou okolností přiblížit  k planetě Zemi planetka o průměru 45 metrů a hmotnosti zhruba 400 000 tun. Zemi mine jen "těsně" ve vzdálenosti necelých 28 000 kilometrů, uvedla ČTK. Odborníci z Evropské vesmírné agentury (ESA) ale uvádějí, že ranní událost v Rusku nemá s planetkou 2012 DA14 nic společného.

Foto: Yahoo Maps

Rusko zasáhl roj meteorů.

Meteoroidy a meteority

Meteoroid je vesmírné těleso velikosti milimetrů až metrů. Meteoroidů milimetrových velikostí narazí do Země denně milióny. V případě, že větší meteoroid vletí do zemské atmosféry, vidíme světelný jev meteor.

Meteorit je menší kosmické těleso, které dopadlo na povrch Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám