Hlavní obsah

Na nebožáka sraženého do kolejiště se řítil vlak, svědek ho místo pomoci vyfotil

Novinky, zkr
New York

Fotografie, kterou otiskl v úterý na titulní stránce deník New York Post, vyvolala vlnu negativních reakcí. Snímek zachycuje muže snažícího se dostat z kolejiště pár sekund před smrtelným střetem se soupravou metra. Záběr pořídil cestující, který místo toho, aby oběti pomohl, raději fotografoval, informoval server stanice CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující strčil muže do kolejiště před přijíždějící metro, policie už podezřelého zadrželaVideo: Reuters

 
Článek

Nezávislý fotograf R. Umar Abbasi se stal v pondělí svědkem incidentu ve stanici newyorského metra nedaleko Times Square. Po slovní roztržce tam jeden cestující strčil druhého do kolejí. Osmapadesátiletý Ki-Suck Han se ze všech sil snažil dostat zpět na nástupiště, ale marně, přijíždějící vlak jej srazil. Po převozu do nemocnice zemřel, zůstala po něm manželka a dcera.

Abbasi, který stál v té chvíli na peróně, vytáhl ihned svůj fotoaparát a začal scénu snímat. Jak sám ale tvrdí, snažil se tím varovat řidiče soupravy. „Začal jsem utíkat a doufal jsem, že strojvedoucí uvidí můj blesk,“ citoval Abbasiho New York Post.

Tyto noviny pak fotografii s mužem, který se dívá na přijíždějící vlak, otiskly i s titulkem: „Odsouzen k smrti: Strčen do kolejiště tento muž záhy zemře“. Abbasi přitom odmítá, že by záběry poskytl jen kvůli finančnímu ohodnocení. Okamžitě se však ozvaly kritické hlasy, zda bylo etické vůbec záběr zveřejňovat.

Foto: http://www.nypost.com/

„I když připustíte, že fotograf i ostatní lidé kolem udělali vše, co mohli, aby se pokusili zachránit toho muže, samostatnou otázkou zůstává, co měl Post s touto fotkou udělat. Všichni novináři, kteří se k tomu vyjádřili on-line, usoudili, že nebylo správné fotografii použít, a ještě k tomu na titulní straně,“ sdělil Jeff Sondermann z novinářské školy Poynter Institute.

Podezřelý byl zadržen

Roztržku, která tragédii předcházela, natočil další spolucestující. Nahrávku poskytl policii, která ji v pondělí zveřejnila. Podezřelého z ní podle hlasu poznali jeho kolegové z práce a informovali policisty. Ti pak v úterý muže, který měl Ki-Suck Hana strčit do kolejiště, zadrželi a umístili do vazby, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám