Hlavní obsah

Podle egyptského prezidenta mohou Palestinci a Izraelci brzy dospět k příměří

Káhira

Podle egyptského prezidenta Muhammada Mursího by mohli Izraelci a Palestinci "brzy" dospět k příměří. Egyptská vláda je podle něj v kontaktu s oběma stranami.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

"Některé zprávy hovoří o možnosti brzkého příměří," řekl v sobotu podle agentury AFP Mursí na společné tiskové konferenci s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem. Dodal však, že stále neexistují příslušné "garance".

Palestinci z Gazy i v sobotu ostřelovali židovský stát. Izraelské letectvo zase podniklo kolem 300 leteckých útoků na palestinské pásmo Gaza včetně útoku na sídlo vlády palestinského radikálního hnutí Hamas v pásmu Gazy. Ve zničené budově se přitom ještě v pátek setkal s představiteli Hamasu egyptský premiér Hišám Kandí.

Velitel sil na jihu Izraele generál Tal Russo v sobotu také prohlásil, že izraelská armáda je připravena vyslat do Gazy pozemní jednotky. [celá zpráva]

Gazu má v neděli nebo pondělí navštívit generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí. Už v pátek Gazu na důkaz solidarity navštívil kromě egyptského premiéra a také šéf tuniské diplomacie. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius se zase v neděli podle AFP chystá do Jeruzaléma a palestinského správního střediska Ramalláhu. Setká se s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám