Hlavní obsah

Tisíce lidí v Moskvě demonstrují proti Putinovi

– Moskva

Tisíce lidí v sobotu přišly do centra Moskvy na první velkou opoziční demonstraci po letní přestávce. Policie zvýšila odhad demonstrantů v moskevských ulicích z prvotních 5000 na 14000, organizátoři hovoří o více než 100 000 účastnících a opoziční předák Sergej Udalcov dokonce o 150 000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce nespokojených Rusů vyšly do ulic Moskvy na protest proti PutinoviVideo: Reuters

 
Článek

Nezávislá televize Dožď sice doporučila úřední číslo "jako obvykle zdvojnásobit", připustila však, že zřejmě přišlo méně lidí než na předchozí "pochod miliónů" 12. června, kdy novináři odhadovali účast na 50 000 odpůrců režimu.

Transparenty v průvodu odrážejí různorodost účastníků, sahající od krajní levice přes liberály až po krajní pravici. "Moskva Rusům, Moskva je ruské město," skandovali nacionalisté pod carskými vlajkami. "Pryč s fašismem!" požadovali naopak aktivisté z komunity sexuálních menšin. Mezi anarchisty a nacionalisty dokonce došlo k potyčce, než znesvářené skupiny rozdělily speciální policejní jednotky OMON.

Tmelícím prvkem se jevil odpor k režimu Vladimira Putina. "Putin není čestný!" tvrdil jeden z transparentů, "Chci takového prezidenta, aby se lidé usmívali," dodával další. Opět se volalo "Rusko bez Putina!" a požadovaly "předčasné volby", "konec represí" a "osvobození politických vězňů". Oproti předchozím demonstracím přibyly i sociální požadavky.

Mobilizace 7000 policistů 

"Snaží se nás rozdělit, rozhádat, ale nenecháme se. Chceme pravdu a dozvíme se jí," prohlásil první řečník na mítinku, poslanec Ilja Ponomarjov, a vybídl k účasti na říjnových regionálních volbách. "Musíme převzít moc nejen slovy, ale i činy," apeloval.

Akci provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Policie zmobilizovala na 7000 strážců pořádku v obavě z "provokací". Nad demonstranty krouží policejní vrtulníky.

Organizátoři demonstrace mají povolení k mítinku až do 20:00 SELČ - a to prý budí ve vládním táboře obavy, že by akce mohla přerůst v pokus o vytvoření stálého tábora opozice po vzoru kyjevského Majdanu v dobách "oranžové revoluce". Zatím se akce odehrává bez incidentů. Dříve avizovaný útok odpůrců demonstrace se omezil na jediného aktivistu, kterého policisté zatkli.

Demonstruje se i v dalších ruských městech, od Petrohradu po Vladivostok. Podle médií se však v regionech sešly desítky až stovky lidí, policie se zatím omezila jen na zatčení pěti, respektive čtyř lidí v Kemerovu a Jekatěrinburgu.

Reklama

Výběr článků

Načítám