Hlavní obsah

Japonsko koupí ostrovy, o které vede spor s Čínou

Novinky,
Tokio
Aktualizováno

Japonská vláda se pokusila vyřešit spor s Čínou o malinké ostrůvky Senkaku ve Východočínském moři nezvyklým krokem. Podle japonských médií tři z pěti ostrovů odkoupila od soukromého majitele za dvě miliardy jenů. Vláda to zatím oficiálně nepotvrdila, ale japonský tisk to uvedl s odvoláním na nejmenované vládní představitele.

Foto: ČTK/AP

Ostrůvky Senkaku

Článek

Sekretář vlády Osamu Fudžimura jen uvedl, že vláda a majitel ostrovů spolu jednali. O jednáních však neposkytl žádné detaily: „Jednáme s majitelem, až dosáhneme výsledku, oznámíme to.“

Podle agentury Kjódó už v pondělí vláda dosáhla dohody o odkoupení tří z pěti hlavních ostrovů. Smlouva ale bude podepsána až na konci měsíce.

Vláda uvedla, že nemíní na ostrovech nic stavět, ale bývalý tokijský primátor Šintaro Išihara, který založil fond na nákup ostrůvků, uvedl, že by se tam mohlo vybudovat molo.

Foto: Reuters

Japonští aktivisté s vlajkou na ostrově Uocuri

Napětí okolo ostrůvků

Nákup podle BBC zvýší napětí s Čínou, která si na neobydlené ostrůvky, které označuje jako Tiao-jü-tcha, také činí nároky stejně jako Tchaj-wan. Ve středu čínský deník Žen-min ž´pao obvinil Japonsko, že v otázce ostrovů projevuje dvojí tvář: „Bude těžké zlepšit napjaté čínskojaponské vztahy, když japonská vláda pokračuje v uplatňování politiky dvojí tváře, kdy na jednu stranu ukazuje dobrou vůli a na druhou umožňuje pravicovým silám ovlivňovat názory vlády a veřejné mínění.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

V půlce srpna asi 150 Japonců včetně osmi členů vlády a dvacítky pravicových radikálů doplulo k ostrůvkům, aby uctili památku padlých z druhé světové války. Desítka z nich na skály připevnila japonskou vlajku. Po tomto činu následovaly protesty v Číně. [celá zpráva]

V úterý byli zadrženi v Pekingu dva muži za to, že roztrhali vlajku před autem japonského velvyslance.

Foto: Reuters

Tchajwanští aktivisté se vyloďují na Senkaku.

Koncem srpna se na jednom z ostrovů vylodili tchajwanští aktivisté.

Japonci argumentují, že kontrolu nad ostrůvky převzali koncem 80. let poté, co se přesvědčili, že ostrůvky jsou neobydlené.

Ostrůvky leží severovýchodně  od Tchajwanu, na půl cesty mezi pobřežím Číny a japonské Okinawy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám