Hlavní obsah

Norský policejní ředitel rezignoval, při útoku Breivika jeho lidé chybovali

Oslo

Na svou funkci ve čtvrtek večer rezignoval šéf norské policie Oeystein Maeland. Učinil tak v reakci na kritiku, které byli jeho podřízení vystaveni za postup při loňském teroristickém útoku Anderse Breivika. Policisty kritizovala nezávislá komise, která uplynulý rok zkoumala okolnosti Breivikových atentátů. Její zpráva byla počátkem týdne zveřejněna v Oslu.

Foto: Reuters

Oeystein Maeland rezignoval.

Článek

Maeland, který stanul v čele policie jen několik týdnů před Breivikovým útokem, byl kritizován za to, že na chyby svých podřízených dostatečně nereagoval. Komise kritizovala i předsedu vlády Jense Stoltenberga, který přijal za chyby policie odpovědnost. O případné demisi se ale nezmínil.

Komise jmenovaná Stoltenbergem došla k závěru, že pumovému útoku na vládní budovy v centru Osla bylo možné zabránit, pokud by byla naplněna plánovaná bezpečnostní opatření. Už v roce 2004 totiž úřady schválily uzavření prostoru vládních budov pro veřejnost, ještě v době atentátů ale byl přístupný.

Foto: Lise Aserud/NTB Scanpix/Pool , Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Komise také v pětisetstránkové zprávě uvádí, že policie měla krátce po explozích v centru Osla poměrně přesný Breivikův popis. Informace ale kvůli chaotické situaci zůstala 20 minut na operační centrále policie, aniž si jí někdo všimnul.

Za důvod svého odchodu z funkce policejní ředitel označil skutečnost, že ztratil důvěru nadřízených.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám