Hlavní obsah

Vládní vyšetřování připsalo masakr v Húlá ozbrojeným skupinám

– Damašek/New York

Syrští vojáci ve čtvrtek podle opozičních zdrojů ostřelovali z těžkých zbraní západosyrskou lokalitu Húlá, kde bylo 25. května zavražděno přes 100 osob. Syrská vládní vyšetřovací komise zveřejnila předběžné závěry, podle nichž spáchali masakr v Húlá protirežimní "ozbrojené skupiny". Oběti se prý odmítly zapojit do protivládní revolty.

Foto: Reuters

Pozorovatelé OSN u oběti masakru.

Článek

USA označily výsledky oficiálního vyšetřování za "nehoráznou lež" a hlášené ruské dodávky zbraní do Sýrie za "zavrženíhodné". Velitel opozičních jednotek Rijád Asad chce, aby zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan přiznal, že jeho mírový plán pro Sýrii neuspěl.

"Ozbrojené skupiny zabíjely pokojné rodiny," oznámil podle agentury AFP na tiskové konferenci generál Kásim Džamaladdín, který stojí v čele armádní vyšetřovací komise. "Tyto rodiny odmítly povstat proti státu, nikdy nedemonstrovaly, ani se nechopily zbraní. Měly neshody s ozbrojenými skupinami. Odmítly se podrobit jejich požadavku, aby se zúčastnily demonstrací proti režimu Bašára Asada," řekl s odkazem na ozbrojenou opozici, která bojuje proti vládním jednotkám.

Malý chlapec popisuje, jak syrská armáda před jeho zraky zavraždila jeho rodinuVideo: Novinky/Reuters

Podle šéfa vyšetřovací komise spáchalo masakr v Húlá "600 až 800 ozbrojenců, kteří přišli ze sousedních oblastí a po koordinovaném útoku na pět vojenských kontrolních stanovišť rozpoutali masakr civilistů. Vládní jednotky ale "v žádném okamžiku" nevstoupily do lokality Taldo, kde byla zabita většina ze 108 obětí, ujistil šéf vojenských vyšetřovatelů, "ani před masakrem, ani po něm".

Cílem teroristů bylo podle něj "přiživit nesváry a vyvolat mezinárodní reakce s cílem podniknout zahraniční intervenci".

"Pokud jde o naši reakci na syrskou oficiální prezentaci toho, co se stalo v Húlá, prostě myslím, že je to další nehorázná lež," citovala agentura Reuters vyjádření americké velvyslankyně u OSN Susan Riceové.

"Hlášené připlutí lodi s nákladem ruských zbraní je pochopitelně mimořádně znepokojivé," řekla dále Riceová. "Technicky vzato to sice není porušení mezinárodního práva, je ale hanebné, že zbraně dál proudí režimu, který používá tak hroznou a nepřiměřenou sílu proti vlastním lidem."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám