Hlavní obsah

Rok po zabití bin Ládina přijel Obama nečekaně do Afghánistánu

Americký prezident Barack Obama přiletěl v noci na středu na předem neohlášenou návštěvu do Afghánistánu. S tamější hlavou státu Hamídem Karzáím má podepsat dohodu o strategickém partnerství, která vytvoří podmínky pro zachování amerických sil v omezeném množství po stažení současného mnohatisícového kontingentu ze země v roce 2014.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama s afghánským protějškem Hámidem Karzáím

Článek

Barack Obama se vydal na cestu o prvním výročí zabití vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina v sousedním Pákistánu. Loni 2. května ho tam usmrtilo americké komando.

Ve středu má Obama z Afghánistánu promluvit v televizi k Američanům a v projevu se zřejmě bude věnovat i tomuto výročí. Spojené státy se v chystané dohodě s Kábulem mimo jiné zavazují, že budou chránit Afghánistán ještě nejméně deset let po stažení svých oddílů.

Karzáí prohlásil, že poválečná dohoda zpečetí "rovné partnerství" mezi Afghánistánem a Spojenými státy. Washington takovou smlouvu neuzavřel s Irákem, protože se mu nepodařilo získat záruku soudní imunity pro své vojáky. Byl proto nucen stáhnout z arabské země všechny své vojáky.

Podle zdrojů blízkých Obamovi hodlá americký prezident, který na horké afghánské půdě stráví asi jen sedm hodin, označit Afghánistán za význačného spojence USA mimo těch v Severoatlantické alianci. Naopak se zřejmě nehodlá vyjadřovat k dalším konkrétním počtům vojáků, kteří mají být v dalších etapách stahováni z Afghánistánu.

Spojené státy v Afghánistánu vedou vleklý konflikt. Zahájily jej na konci roku 2001 kvůli neochotě tehdy vládního radikálního hnutí Tálibán vydat předáky teroristické organizace Al-Káida podezřelé z přípravy útoků na USA z 11. září téhož roku.

V Afghánistánu v současnosti působí téměř 130.000 vojáků pod velením NATO, z toho je 90.000 Američanů. Na 3000 spojeneckých vojáků přišlo v zemi o život.

Obama přistál na afghánské letecké základě Bagrám v utajení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám