Hlavní obsah

Nové zbraně se prodávají hlavně do Asie

– Stockholm
Novinky, rei

Asie je největším odbytištěm prodejců zbraní na světě, uvedl v pondělí Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). Celosvětový prodej konvenčních zbraní podle jeho zprávy v uplynulých čtyřech letech v porovnání s předchozím stejně dlouhým obdobím narostl téměř o čtvrtinu.

Foto: Profimedia.cz

Kulomet vystavený na zbrojním veletrhu v Singapuru

Článek

Do Asie a Oceánie směřovalo v posledních pěti letech 44 procent veškerého zbrojního exportu. Druhým největším odbytištěm byla Evropa (19 procent), následovaná Blízkým východem (17 procent), oběma Amerikami (11 procent) a Afrikou (9 procent).

Největším dovozcem zbraní mezi lety 2007 a 2011 byla Indie, kde skončila desetina veškerého prodaného zboží. Prodejci vydělávali také na velké poptávce z Jižní Koreje (6 procent), Číny a Pákistánu (obě země po 5 procentech) či Singapuru (4 procenta). Jen v těchto pěti zemích tedy skončila třetina všech prodaných zbraní.

„Vývoz do Indie se v porovnání období 2002-2006 a 2007-2011 zvýšil o 38 procent. Významné byly dodávky bojových letounů včetně 120 Su-30MK a 16 Migů 29K z Ruska a 20 Jaguarů S z Velké Británie,“ uvedl SIPRI.

Pákistán - soused a rival Indie - je třetím největším dovozcem zbraní na světě. Obě země také „nakoupily a budou pokračovat v nákupech velkého množství tanků,“ poznamenal švédský ústav.

Roste export z Číny

Čína, která byla v předchozím mezidobí největším světovým importérem, je nyní na čtvrtém místě. „Souvisí to s pokrokem čínského zbrojního průmyslu a narůstajícím vývozem,“ upozornila zpráva. Podle výzkumníka při SIPRI Pietera Wezemana pracují všichni velcí asijští dovozci usilovně na rozvoji vlastní výroby, aby snížili svoji závislost na vnějších dodavatelích.

Čína se stala šestým největším vývozcem na světě. Trhu tradičně dominují Spojené státy následované Ruskem, Německem, Francií a Británií.

Nakupovali Řekové i Maročané

V Evropě bylo v letech 2007 až 2011 největším dovozcem zbraní Řecko, oproti předešlému období nakoupilo o 18 procent více zbraní. SIPRI upozornila, že v loňském roce už krizí stižené Atény žádné nové dodávky neobjednaly. [celá zpráva]

Výrazně v posledních osmi letech narostly také dodávky do Sýrie (o 580 procent), Venezuely (o 555 procent) a v posledních čtyřech rocích též do Maroka (o 443 procent).

Reklama

Související články

Čína zbrojí jako o život

Čínský vojenský rozpočet letos poprvé překročí hranici 100 miliard dolarů. Oproti loňskému vzrostl o 11,2 procenta, uvedla BBC. Nepřetržitě se zvyšuje už dvě...

Výběr článků

Načítám