Hlavní obsah

Masožravý parazit zničil mladíkovi téměř půl tváře

– Oregon
Novinky, Zuzana Křesťanová

Třiadvacetiletý Adam Spencer z Oregonu vyrazil se svou snoubenkou na půlroční cestu po Jižní Americe. Romantická dovolená se však brzy změnila v horor. Mladíka totiž napadl masožravý parazit, který mu sežral téměř půl tváře, informoval server digitaljournal.com.

BEZ KOMENTÁŘE: Parazit ničivka sežral mladíkovi kus obličeje

 
Článek

Spencera během pobytu v Peru kousla na břehu řeky moucha, která přenášela zákeřnou infekci zvanou ničivka (leishmania). Na pravé tváři se mu vytvořil bolák, který se stále zvětšoval a hnisal. Hrozilo, že zasáhne i jeho oči a nos, dvojice se proto musela z cesty předčasně vrátit. Přesto, že se tak stalo už loni v lednu, mladík se s následky vypořádává dodnes.

Po návratu do USA Spencer okamžitě vyhledal odbornou pomoc. Lékaři se ze začátku domnívali, že jde o stafylokokovou infekci a nasadili penicilin. Ten ale nezabíral. Až později se ukázalo, že se jedná o jednobuněčného masožravého parazita. „Cítil jsem, jak se moje tělo rozpadá,“ popsal Spencer serveru dailymail.co.uk. „Nemohl jíst, nemohl dýchat, aniž by ho to bolelo, bylo to děsivé,“ doplnila jeho nastávající Shalynn Packová.

V květnu loňského roku tedy lékaři nasadili intravenózní léčbu. Po 21 dnech se jim povedlo parazita zneškodnit. Odborníci předpokládají, že se mladíkova tvář zcela zahojí do konce roku. I přes to, co Spencera potkalo, se stihl na exotické cestě se svou přítelkyní zasnoubit. " S jizvou nebo bez jizvy, je to stále ten nejhezčí muž, jakého znám," dodala budoucí paní Spencerová.

Mladíkův příběh se stal součástí televizního pořadu Monsters Inside Me (Monstra v mém nitru), který bude koncem března ve Velké Británii vysílat Discovery Channel.

Ničivka může zabíjet

Jednobuněčná ničivka patří do rodu parazitických prvoků. Ročně zabije 50 000 lidí. Přenáší ji drobné mouchy z rodů Phlebotomus a Lutzomyia. Proti onemocnění neexistuje očkování. Nakažení lze ale eliminovat používáním repelentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám