Hlavní obsah

Obama opět pohrozil úderem na Írán

Washington

Americký prezident Barack Obama dnes zdůraznil, že Spojené státy nebudou váhat s nasazením vojenské síly, aby zabránily Íránu získat jadernou zbraň. Současně však varoval před "lehkomyslnými řečmi o válce", které v poslední době Teheránu jen pomohly a zvýšily ceny ropy. Vyslovil se pro to, aby protiíránské sankce na Teherán účinně dopadly.

Článek

Obama mluvil k představitelům mocné proizraelské lobby AIPAC před tím, než bude v pondělí jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle amerických médií na něj bude naléhat, aby Izrael předčasně a bez vědomí Spojených států nezaútočil na Írán.

Americký prezident zdůraznil neochvějnou podporu Izraeli a řekl, že možnost vojenského útoku, který by zabránil vyrobení íránské atomové bomby, zůstává na stole. Citoval někdejšího amerického prezidenta Theodora Roosevelta a řekl, že v diplomacii je třeba "mluvit mírně, ale mít s sebou velkou hůl". Varoval také Teherán, aby nepochyboval o americkém odhodlání.

Současně ale vyzval k tomu, aby dostaly více času mezinárodní sankce, a zdůraznil, že vyvíjejí na Írán skutečný tlak. Uprostřed spekulací, podle nichž by Izrael mohl sám zaútočit na íránské jaderné cíle, Obama řekl, že příliš řečí o válce může být kontraproduktivní.

"Požádal bych vás, abyste pamatovali na závažnost těchto témat, na to, co je v sázce pro Izrael, pro USA a pro svět," řekl Obama, podle něhož "již bylo příliš lehkomyslných řečí o válce". Taková prohlášení prý jen prospívají Teheránu, protože zvyšují ceny ropy, kterou Írán vyváží.

Obama minulý týden zatím nejjasnějším způsobem pohrozil možností vojenského úderu proti Íránu. "Neblafuji," řekl časopisu The Atlantic.

Írán tvrdí, že jeho jaderný program slouží jen mírovým účelům. Izraelský prezident Šimon Peres, který dnes vystoupil před Obamou, řekl, že v Íránu je "zlý, krutý a morálně zkorumpovaný režim". Izrael zná hrůzy války a neusiluje o ni, řekl Peres. "Ale když budeme přinuceni k boji, tak věřte, že zvítězíme," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám