Hlavní obsah

Nouzové přistání boeingu ve Varšavě natočil cestující z vnitřku letadla

Záběry pořízené jedním z pasažérů boeingu, který minulý týden nouzově přistál ve Varšavě, ukazují poslední chvíle před dosednutí stroje na zem. Cestující napřed pilotovi zatleskali, pak museli rychle opustit letadlo.

Článek

Boeing 767 polské společnosti LOT musel minulé úterý nouzově přistát na varšavském letišti Fryderyka Chopina. Důvodem byla havárie podvozku. Letadlo proto muselo dosednout na zem bez něj. [celá zpráva]

Poté co piloti úspěšně dokončili nouzový manévr, sklidili od cestujících v boeingu velký aplaus. Pak ale museli letadlo z bezpečnostních důvodů opustit. Hrozilo, že by se stroj mohl vznítit. Lidé se tlačili před východem, během úprku z letadla pak někteří z nich popadali na zem.

Záběry zevnitř letadla rovněž dokazují, že přistání proběhlo hladce, jak o tom bezprostředně poté informovali svědci, ačkoli kolem stroje během přistání létaly jiskry, jak se gondoly motorů třely o ranvej.

Letadlo bylo na cestě z New Yorku do Varšavy. „Pilot ohlásil havárii podvozku a pravděpodobně bude muset přistávat nouzově, bez podvozku,“ sdělil těsně před samotným úkonem mluvčí letiště Fryderyka Chopina ve Varšavě Przemyslaw Przybylski.

Stroj doprovázely dvě stíhačky F-16. Před manévrem kroužil několik desítek minut kolem letiště. To bylo stejně jako přilehlá dálnice pro jistotu uzavřeno. Kapitán letadla Tadeusz Wrona byl zkušený, měl nalétáno 15 000 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám