Hlavní obsah

Záběry z Marsu, jež pořídilo robotické vozítko během tříleté pouti

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během cesty robotického vozítka Opportunity (Příležitost) od kráteru Victoria k dalšímu kráteru Endeavour na Marsu, která trvala od září 2008 do srpna 2011, byl každý marťanský den (den, který je o 39 minut delší než den pozemský) pořízen snímek. Nové video je složeno z 309 fotografií, které poskytují historický záznam tříletého putovaní vozítka po povrchu Marsu.

Článek

Na videu lze vidět okraj kráteru Endeavour, který se postupně odkrývá, a jak se Opportunity přibližuje, je větší a větší. Na jednadvacet kilometrů dlouhé cestě se vozítko kvůli zrádnému terénu nevyhnulo objížďkám. K videu patří také zvuková stopa, která vznikla za použití dat z akcelerometru z každého dne jízdy. Nízkofrekvenční data byla 1000x zrychlena tak, aby dosáhla lidem slyšitelné frekvence.

„Zvuk představuje vibrace vozítka tak, jak se pohybovalo po povrchu Marsu,“ říká Paolo Bellutta, vývojář z laboratoře tryskových pohonů NASA v Pasadeně, který naplánoval mnoho jízd právě pro Opportunity a koordinoval pořizování videa. „Když je zvuk hlasitější, vozítko jede po skále, když je tišší, jede po písku,“ dodává Bellutta.

Vozítko Opportunity a jeho dvojče Spirit dokončily své primární tříměsíční mise na Marsu v dubnu 2004. Obě vozítka pokračovala další roky na tzv. bonusových misích. Vozítka také pořídila důležité objevy o vlhkosti na Marsu, která na rudé planetě kdysi panovala a mohla být příznivá pro život mikrobů.

Spirit přestal komunikovat v roce 2010, zato Opportunity pokračuje ve své práci u kráteru Endeavour. NASA vypustí vozítko další generace tento podzim, ponese jméno Curiosity a velikostí se dá přirovnat k osobnímu vozidlu. Očekávaný přílet ke kráteru Gale je naplánován na srpen 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám