Hlavní obsah

Vzdej se křesťanství, nebo zemřeš, hrozí pastorovi v Íránu

Novinky, rei
Teherán

Trestem smrti vyhrožují íránské úřady zatčenému evangelickému pastorovi, nevzdá-li se své víry. Júsef Nadarchání to už čtyřikrát před soudem odmítl.

Článek

Čtyřiatřicetiletý pastor z města Rášt byl zatčen před dvěma lety, když protestoval proti úřednímu rozhodnutí, že všechny děti, včetně jeho vlastních, se musí povinně učit o islámu. Nejprve byl obviněn z občanské neposlušnosti, ale loni bylo obvinění změněno na odpadlictví od víry a snahu evangelizovat muslimy. Byl uznán vinným a verdikt potvrdil i nejvyšší soud. Pastorovi hrozí trest smrti.

Pětice soudců dala pastorovi na vybranou: buď se své víry zřekne, anebo ho čeká nejvyšší trest. Nadarchání to už čtyřikrát odmítl. Když tak naposledy učinil ve středu a po slyšení se nevrátil hned do cely, jeho příznivci a rodina se obávali nejhoršího.

Ve čtvrtek se do sporu vložil i Bílý dům. Mluvčí amerického prezidenta Jay Carney vyzval Írán, aby trest zrušil. "Pastor Nadarchání neudělal nic jiného, než že vyznával svoji víru," prohlásil.

Mezitím stanice CBN uvedla, že se objevily náznaky o možné dohodě o zrušení hrdelního trestu. Jiné zdroje ale dál hovoří o hrozbě brzkého vykonání popravy.

Křesťanský pastor byl v muslimském Íránu za svoji víru popraven naposledy v roce 1990.

Reklama

Výběr článků

Načítám