Hlavní obsah

Izraelská policie zatkla pětici Arabů, kteří měli chystat teroristické útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská policie ve čtvrtek oznámila, že při společné operaci s tajnou službou Šin Bet zatkla na severu země pětici izraelských Arabů, kteří údajně plánovali sérii teroristických útoků. Jejich terčem se měly stát policejní stanice, v plánu prý měli i únos policisty a příslušníka pohraniční stráže, jejichž zbraně chtěli použít k útokům na Izraelce.

Foto: Mohammed Salem , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Údajná teroristická buňka byla ale odhalena a rozbita dříve, než byly atentáty spáchány, oznámila izraelská média.

„Pětice zatčených pocházela z arabské osady Dabúríja na severu země,“ upřesnil policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Zatčení se podle něj přihlásili k příslušnosti k téměř neznámé fundamentalistické skupině Salafíja Džihádíja. Skupina údajně napojená na Al-Káidu se hlásí k radikálnímu salafistickému islámu.

Salafisté usilují o vytvoření islámského božího státu, v němž by podstatná část základních práv a ústavních záruk neměla žádnou platnost. V určitých případech připouštějí také použití násilí. Podle izraelských bezpečnostních složek salafisté v poslední době posílili svůj vliv na radikály v daném regionu. K jejich ideologii se například přihlásily osoby odpovědné za nedávnou vraždu taxikáře v Nazaretu.

Z videí na internetu se učili vyrábět nálože

Podezřelí si podle Rosenfelda vybrali cíle svých plánovaných útoků a pokoušeli se získat zaměstnání v izraelských vládních institucích a strategických úřadech, odkud se pak chystali atentáty uskutečnit. Zatčení budou ještě ve čtvrtek obviněni.

Podle upřesnění listu Jediot Achronot je zatčeným Arabům 19 až 24 let. Pětice se podle zpravodajského serveru Ynet přiznala, že se z videí na internetu učila jak vyrobit nálože. U jednoho ze zatčených policisté našli plány elektrických obvodů, často používaných ve výbušných zařízeních. Přiznal prý, že si je obstaral s cílem vyrobit bombu.

Byli prý odhodláni útoky provést

Vysoký policejní důstojník z centrálního policejního útvaru severního okruhu Michael Šavšak serveru Ynet řekl, že všech pět zatčených jsou "inteligentní muži, motivovaní pevně vštípenou islamistickou ideologií". "Byli odhodlaní provést útoky, zejména ty zaměřené na policisty nebo vojáky. Měli spoustu plánů. Našli jsme na jejich počítačích hodně zašifrovaných materiálů," řekl.

Podle vyjádření otce jednoho ze zatčených jsou všechna obvinění falešná. Také právník podezřelého řekl, že celá ta věc "jsou jen pověsti. Stejně jako v mnoha minulých případech, udělali (izraelští policisté) z komára velblouda."

Jeho klient je prý řádný člověk a všechno, čeho se dopustil, bylo, že diskutoval se svými přáteli o politice. "To je jeho jediný prohřešek. Stejně jako kdokoliv jiný si i on přeje spravedlnost pro Palestince. Nešlo o žádné únosy, nic neplánovali, byly to jen rozhovory o politice."

Reklama

Výběr článků

Načítám