Hlavní obsah

Rakouský exkancléř Schüssel opouští kvůli skandálům politiku

Právo, vpl, DPA, ORF

Bývalý rakouský kancléř Wolfgang Schüssel (66) se vzdá koncem týdne poslaneckého mandátu a odejde z politické scény. Rozhodnutí oznámil někdejší šéf rakouské diplomacie (1995– 2000) a později vlády (2000– 2007) v pondělí na tiskové konferenci ve Vídni.

Článek

Dlouholetý šéf lidovců opouští politiku podle svých slov v souvislosti s korupční aférou Telekom Austria, kdy firma převedla nemalé prostředky na konta lidí blízkých jeho vládě.

„Ne však proto, že bych pociťoval osobní zodpovědnost za možnou účast některých členů svého kabinetu v ní, ale s cílem přispět k objektivnímu, nezávislému objasnění případu bez politického ovlivňování justice,“ prohlásil.

Schüssel dodal, že kladl na členy svého kabinetu vysoké nároky, avšak nemůže vyloučit, že někdo zneužil postavení. "V takovém případě by toho nikdo nelitoval víc než já,“ podotkl.

Čtveřice zajímá vyšetřovatele

Tlak na Schüssela se v posledních týdnech vystupňoval i v řadách lidovců, protože předmětem zájmu vyšetřovatelů se kvůli korupční aféře stali hned čtyři ministři Schlüsselovy vlády – Ernst Strasser, Karl-Heinz Grasser, Hubert Gorbach a Mathias Reichhold. Ti podle médií měli přijmout, zčásti už po odchodu z kabinetu, kontroverzní platby ze státní sféry.

Opoziční strany – sociální demokraté z SPÖ i Sdružení za budoucnost Rakouska (BZÖ) – očekávají, že Schüssel zodpoví otázky parlamentního vyšetřovacího výboru. Svobodní z FPÖ vidí v postoji exkancléře nepřímé přiznání viny, zelení to považují za krok, který se měl odehrát už dávno.

Média exkancléři vyčítala, že se k vyšetřování dlouho nevyjadřoval, a přezdívala mu „král mlčení“. Schüssel se stal prvním rakouským kancléřem, jenž do spolkové vlády přizval pravicově populistickou FPÖ, tehdy v čele s Jörgem Haiderem. Rakousko tak přivedl do mezinárodní izolace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám