Hlavní obsah

V bojových oblastech roste počet útoků na zdravotníky

– Ženeva
Novinky, rei

Navzdory mezinárodním dohodám se zdravotníci ve válečných zónách stávají stále častěji terči bojujících stran. Ve své zprávě před tím varoval Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), který v období od poloviny roku 2008 do konce 2010 zaznamenal 600 útoků na lékaře, sestry, sanitky a nemocnice.

Článek

Právo zraněných ve válce na ošetření a lékařskou péči zakotvuje první Ženevská úmluva. Téměř po 150 letech od jejího přijetí je však toto právo regulérně porušováno.

„Je jasně patrný trend neúcty ke zdravotnické péči. Ještě podstatnější pro nás ale je, že se nezdá, že to někoho vzrušuje. Když byla před pár lety ostřelována sanitka, nemocnici obsadili ozbrojenci, nebo byli zadrženi lékaři, vyvolalo to odpor. Teď se ale nikdo – ani lidé, vlády, ani ozbrojené skupiny – nezajímá,“ řekl BBC generální ředitel MVČK Yves Daccord.

Zpráva sice připouští, že spousta útoků na zdravotníky je nezamýšlená, stále častěji se však tito stávají i cílenými terči. Násilí, které brání v poskytnutí lékařské péče je podle MVČK přehlíženou humanitární tragédií.

Dokument shrnuje situaci v šestnácti světových zemích včetně Libye, Afghánistánu, Somálska či Kolumbie. Hovoří o ostřelování nemocnic, sanitkách zdržovaných na kontrolních stanovištích, o vyhrožování lékařům, jejich únosech či zabíjení a zastrašování sester, aby upustily od očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám