Hlavní obsah

Několikadenní požár na chorvatském Brači hasiči zlikvidovali

Záhřeb

Chorvatští hasiči v noci na neděli uhasili velký požár, který ve čtvrtek zachvátil turisty oblíbený ostrov Brač. Na internetu to oznámil chorvatský list Slobodna Dalmacija. Při požáru shořelo 4000 hektarů porostu, ale nikdo nebyl zraněn.

Foto: Profimedia.cz

Páteční snímek z chorvatské ostrova Brač. Oheň se již podařilo uhasit.

Článek

List napsal, že hasiči už neregistrují žádný otevřený oheň ani kouř. Stále jich tam ale hlídkují tři stovky, protože hrozí silný vítr, který by mohl případné plameny v méně přístupných částech ostrova zase rozfoukat.

V pátek úřady z ostrova evakuovaly před dvě stovky zahraničních turistů. Podle místních médií způsobili požár právě neopatrní turisté při přípravě jídla, konkrétně pečení masa.

Podle internetového vydání novin Večernji list jde o největší požár v oblasti za posledních několik let. "Nikde strom, natož les," uvádí tamní list. "Dramatické letecké snímky ukazují, že oheň zničil celou pravou stranu ostrova a zanechal za sebou jen spáleniště," píše se dále.

Obdobně hovoří i veřejnoprávní chorvatská televize HRT. V důsledku požáru došlo také k dočasnému odstavení dálkového elektrického vedení.

Ostrov v neděli navštívila předsedkyně chorvatské vlády Jadranka Kosorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám