Hlavní obsah

Izraelští turisté kradli v Osvětimi

Polská policie v pátek na letišti v Krakově zadržela izraelský pár, který si chtěl z odvézt z někdejšího nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi devět věcí, jež kdysi patřily vězňům. Za krádež předmětů mimořádného historického a kulturního významu hrozí v Polsku až deset let vězení.

Článek

Během kontroly na letišti si úředníci v zavazadlech páru z Izraele všimli starých nůžek, nožů a porcelánových zátek do lahví. Izraelci řekli, že ty věci našli v prostoru někdejšího vyhlazovacích tábora v Osvětimi a že si je chtěli vzít s sebou domů. Když je policisté odvezli zpátky do muzea, jež se nachází v prostoru bývalé nacistické "továrny na smrt".

Nejde o ojedinělý případ. V květnu policie také na krakovském letišti zadržela muže z Francie, v jehož zavazadle našla kus ostnatého drátu z Osvětimi. Loni v červnu se zase dva učitelé z Kanady snažili odnést uvolněné hřeby z železniční trati.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Předloni pobouření světové veřejnosti vyvolala krádež pověstného nápisu Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) z brány osvětimského tábora. Policie nápis po několika dnech našla rozřezaný a ukrytý v lese nedaleko Toruně na severu Polska. Švéd, jenž si krádež u polských zlodějů objednal, byl odsouzen ke 32 měsícům vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám