Hlavní obsah

Del Ponteová dala zničit důkazy o obchodu s lidskými orgány

Právo, mcm
Bělehrad

Carla del Ponteová, bývalá hlavní žalobkyně haagského soudu OSN pro válečné zločiny na Balkáně, dala v roce 2005 příkaz k likvidaci předmětů, získaných při vyšetřování údajného obchodu s lidskými orgány v Albánii. Napsal to bělehradský deník Blic s odvoláním na Fredericka Swinnena, poradce nynějšího hlavního žalobce Serga Brammertze.

Článek

Mezi likvidovanými věcmi, které pocházely z albánské vily Ripa u města Burel, byly injekční stříkačky a prázdné lékařské nádoby. Vše bylo před zničením ofotografováno.

Švýcarský exsenátor Dick Marty, jehož zprávu o albánském obchodu s lidskými orgány schválila tento týden Rada Evropy (RE), postup del Ponteové ostře kritizoval. „Rozhodně to není běžná procedura u kteréhokoli soudu světa. Neobviňuji soud ze spiknutí, myslím ale, že se dopustil chyby,“ řekl Marty bělehradskému listu NIN s tím, že takové věci se nikdy neničí.

Vyzval rovněž k vyšetření obvinění z jeho zprávy „Chcete-li znát můj názor jako někdejšího vyšetřujícího soudce a prokurátora, zjištění a svědectví, která jsme shromáždili, si určitě zasluhují vyšetřování, jež mělo začít už dávno,“ prohlásil.

Na dotaz, proč jeho zpráva většinou neuvádí jména svědků, uvedl, že tito lidé riskují život a zatím chybí záruky, že budou chráněni. „Kosovo nemá žádné zákony o ochraně svědků,“ podotkl. V RE již zazněly výzvy, aby se o jejich ochranu postarala Evropa.

Reklama

Výběr článků

Načítám