Hlavní obsah

Neúspěšná prezidentská kandidátka hlasovala za kolegyni, hrozí jí trest

Právo, kov
Bratislava

Iveta Radičová (50), místopředsedkyně nejsilnější slovenské opoziční strany SDKU-DS a poražená prezidentská kandidátka, v úterý večer hlasovala v Národní radě za kolegyni z poslaneckého klubu Tatianu Rosovou, což je výslovně zakázáno. Radičová se k podvodnému hlasování přiznala a nevyloučila, že se kvůli tomu vzdá mandátu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Tatiana Rosová (vlevo) a Iveta Radičová ve slovenské Národní radě

Článek

Jejího nepřípustného kroku si všimla předsedkyně mandátového a imunitního výboru Renáta Zmajkovičová (SMER). Rosová totiž svůj návrh opoziční novely školského zákona zdůvodňovala u řečnického pultu, odkud lze sice hlasovat, ale hlasovací kartičku si tam zapomněla vzít. Radičová se proto natáhla k místu Rosové, vzala její kartičku a hlasovala za kolegyni. Zmajkovičová to parlamentu vzápětí sdělila.

S Radičovou bude zavedeno disciplinární řízení. Může ji stihnout pokuta v přepočtu zhruba pěti tisíc korun, nebo důtka, či dokonce návrh, aby složila mandát.

„Pokud imunitní výbor vynese takový ortel, samozřejmě že se mandátu vzdám,“ reagovala Radičová.

Kvůli podobnému deliktu se vzdal v minulosti mandátu Ladislav Košťa (VPN), který na jaře 1991 hlasoval za dva své kolegy.

Zmajkovičová připomněla, že Radičová „v prezidentské kampani hovořila o slušnosti, morálce, etice a nabízela čisté ruce. Takový podvod tu nebyl v minulém ani v předcházejícím volebním období“.

Na pozdějším brífingu Radičová odmítla, že by se dopustila podvodu - řekla, že to byla „jen chyba“, s čímž ale komentáře slovenských médií nesouhlasně polemizují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám