Hlavní obsah

Polsko je připraveno poslat do Sýrie čtyři své stíhačky F-16

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko se připojí k mezinárodní koalici, která v Sýrii a Iráku bojuje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Do oblasti hodlá vyslat čtyři stíhací letouny F-16 z celkového počtu 48 strojů. Mají monitorovat vzdušný prostor.

Foto: Profimedia.cz

Polská stíhačka F-16

Článek

„Jako výraz solidarity s našimi spojenci se chceme podílet na rotačních monitorovacích hlídkách vzdušného prostoru,“ uvedl minulý týden v televizi TVN24 Pawel Solocha, šéf Národního bezpečnostního úřadu (BBN). Polsko podle jeho slov „očekává takový projev solidarity v případě ohrožení z východu“.

„V následujících dnech se doladí všechny technické detaily spojené s touto operací. Polské stíhačky by měly mít zřejmě základny v Turecku a tam by měl být vlastní 100 až 150členný technický personál,“ zdůraznil Solocha. Úvahy o možném vyslání dalších polských vojáků do této oblasti „zatím nepřichází v úvahu“.

Expert varuje před válkou s IS

„Vysláním stíhaček F-16 do Sýrie se Polsko dopouští zásadní strategické chyby. Vstupuje do války s Islámským státem a musíme si uvědomit, že Islámský stát bude ve válce s Polskem,“ řekl v rádiu RMF 24 Wojciech Szawko, expert z Národního centra  blizkovýchodních  studií. Připomněl že Česko, Slovensko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Bulharsko či Rumunsko podobné kroky úzce koordinují s NATO.

„Polským letadlům hrozí, že jakmile se objeví na syrském nebi, mohou být kdykoliv sestřeleny, dokonce i ruskými stíhačkami. To může mít za následek nepředvídatelně dramatickou situaci,“ uvedl Szawko.

Vyslat do této oblasti polské stíhačky by se mělo uskutečnit jen jako součást operace NATO, jsou přesvědčeni generál Stanislaw Koziej a bývalý velitel pozemních sil polské armády generál Waldemar Skrzypczak.

Anketa

Měla by podle vás Česká republika vyslat do Sýrie své gripeny?
Ano
26,1 %
Ne
73,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 819 čtenářů.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Reklama

Výběr článků

Načítám