Hlavní obsah

Státní technická knihovna po 73 letech opouští Klementinum

Novinky, Martin Singr, Scio
PRAHA

Státní technická knihovna v Klementinu je od začátku března uzavřena. Stalo se tak po 73 letech. Nová budova v Dejvicích bude částečně otevřena v červnu jako Národní technická knihovna (NTK). V plném provozu by měla být nová budova od září tohoto roku.

Článek

Nová knihovna, která bude pokračovat v odkazu Státní technické knihovny, bude umístěna v areálu ČVUT a VŠCHT v Praze Dejvicích. Částečně zprovozněna bude 1. června 2009. Od tohoto data budou v nové NTK fungovat výpůjčky a vracení publikací a v provozu by měly být i další služby. V plném rozsahu bude nová NTK k dispozici od „magického data“ 9. září 2009.

„Rád bych znal pocity tehdejšího ředitele knihovny Mouchy a architekta Machoně, kteří před 73 lety dokončili na svou dobu supermoderní knihovnu v Klementinu. Musela to být pro ně tenkrát obrovská výzva a my prožíváme totéž s novou NTK. Dnes to máme trochu složitější, nejde jen o stěhování daleko rozsáhlejšího fondu a počtu lidí, ale i o zásadní změny v režimu knihovny, nabídneme například volný výběr v rozsahu, se kterým v ČR nikdo nemá zkušenost,“ říká ředitel Státní technické knihovny Martin Svoboda.

Nejrozsáhlejší zdroj technické literatury v ČR

S více než jedním a půl miliónem svazků se stane NTK nejobsáhlejším pramenem technické literatury a publikací z oblasti aplikovaných přírodních a společenských věd v České republice. Čtenáři zde naleznou kompletní fond původní Státní technické knihovny a Ústřední knihovny Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a podstatnou část fondů Ústřední knihovny Českého vysokého učení technického v Praze.

Knihovna tak definitivně opouští historické prostory Klementina, s nimiž byla neodmyslitelně spjata. Za téměř tři čtvrtiny století se řádně rozrostla - zatímco v roce 1935 měla knihovna 10 pracovníků a 70 tisíc svazků, nyní se stěhuje 150 lidí a 1,2 miliónu publikací.

Polohu v centru nahradí poskytnuté služby

Prostory ve východním křídle pro knihovnu radikálně upravili její ředitel Moucha a architekt L. Machoň tak, že interiér a technické vybavení jako telefony, osvětlení, potrubní pošta nebo horizontálně-vertikální dopravník byly v roce 1935 hodnoceny jako nejúspěšnější řešení knihovny ve střední Evropě.

Velká studovna byla vybavena zařízením pro 142 čtenářů a pozornost poutal historický dřevěný strop jezuitského divadla, restaurovaný malířem B. Čílou. Barokní areál na Starém Městě poblíž Karlova mostu měl výhodnou polohu v centru města pro návštěvníky a díky významnému místu v dějinách byl a je vyhledáván i turisty.

NTK v Dejvicích nabídne svým uživatelům v současnosti požadované služby, které Klementinum již nebylo schopno saturovat. K dispozici budou individuální i týmové studovny, Wi-Fi připojení, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovna s provozem 24 hodin denně, kavárna, odborné knihkupectví a také parkovací místa pro automobily v podzemních garážích. Očekává se, že celý proces přestěhování knihovny vyjde zhruba na 5 500 000 Kč bez DPH.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám