Hlavní obsah

Fyzikální olympiáda vrcholí celostátním kolem

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio
PRAHA

Do celostátního kola 50. ročníku Fyzikální olympiády, které se koná od čtvrtka 26. února do neděle 1. března 2009 v Praze, postoupilo 51 z celkového počtu 59 úspěšných řešitelů krajských kol Fyzikální olympiády kategorie A.

Článek

Slavnostní zahájení proběhne ve čtvrtek 26. února pod záštitou Akademie věd České republiky, v pátek pak budou soutěžící řešit teoretické úlohy, v sobotu přijde na řadu úloha praktická. Nedělní dopoledne bude zasvěceno slavnostnímu vyhodnocení výsledků soutěže.

Fyzikální olympiádu (FO) pořádá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky spolu s Jednotou českých matematiků a fyziků. Smyslem soutěže je získat žáky středních a základních škol pro hlubší studium fyziky a technických oborů a dát jim příležitost k tomu, aby mohli předvést, jaké jsou jejich vědomosti z fyziky a jak je dovedou používat při řešení úloh i v praxi.

Cílem FO je vyhledávat pro naši společnost budoucí odborníky ve fyzice a v technických vědách, neboť v souvislosti s neustálým vývojem vědy a techniky je těchto odborníků stále více zapotřebí, ale počet hodin výuky i počet zájemců o fyziku se snižuje.

Soutěž FO je dobrovolná. Kategorie A, B, C, D jsou určeny pro žáky středních škol. Všechny kategorie mají domácí a krajské kolo. Kategorie A, která odpovídá 4. ročníku střední školy, navíc vrcholí celostátním kolem. Pro žáky základních škol jsou určeny kategorie E, F a Archimediáda – kategorie G.

Fyzikální olympiáda má v České republice dlouhou tradici. Byla založena již roku 1959. Na jejím vzniku v bývalém Československu a na počátečním rozvoji v prvních dvaceti letech se významně podílel především prof. RNDr. Rostislav Košťál z Vysokého učení technického v Brně. Zakládal ji nejen jako vrcholovou soutěž středoškoláků, ale jako promyšlený systém, který si klade za cíl vyhledávat a pěstovat talenty na fyziku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám