Hlavní obsah

Ve Skotsku kvete studium češtiny

Novinky, Veronika Macleod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Zvyšující se zájem o studium češtiny v zemi, jakou je Skotsko, je velmi potěšující zprávou. Výuka českého jazyka a kultury tu má překvapivě dlouhou tradici.

Foto: Veronika Macleod

Budova Edinburské univerzity, kde se vyučuje čeština

Článek

V Glasgow se vyučuje asi 60 let, na tamní univerzitě je Lektorát českého jazyka a literatury. Čeština se zde vyučuje v rámci dalších kurzů, a mohou si ji tak přibrat  i studenti z odlišných oborů. Na glasgowské univerzitě se nevyučuje pouze jazyk, v angličtině se přednáší i česká kultura a historie.

Studenti se tak například v Kurzu cenzury dozvědí o Husovi, v Kurzu komparativní literatury se probírá Hrabal a jeho dílo Obsluhoval jsem anglického krále. V postgraduálních kurzech se věnují Československu a České republice po roce 1989 či spisovateli Milanu Kunderovi. Český jazyk tu studuje asi dvacet studentů.

Potomci Čechů brání svůj jazyk

V Edinburghu se po kratší odmlce od září 2014 opět vyučuje čeština na Edinburské Universitě. Oproti Glasgow, se zde mohou český jazyk učit zájemci z široké veřejnosti, a tak několik studentů dojíždí i z větší dálky. Do prvního semestru na kurz Czech 1.1 nastoupilo jedenáct studentů, od ledna jich pokračuje deset. Jedná se pouze o dvouhodinový večerní kurz a každý týden se schází skupina dospělých studentů složená z lidí různých národností, věku a profesí.

Většinou jde o partnery Čechů, kteří tu žijí. Chtějí se tak dorozumět lépe se svými rodinami, někteří dokonce plánují přesídlení do Česka. Docházejí sem i potomci z rodin emigrantů, kteří si v přesile angličtiny jazyk svého rodiče příliš nebo vůbec neosvojili.

Děti i dnes už dospělí lidé ze smíšených rodin žijících mimo Českou republiku často dobře rozumí, i když v mluvení si nejsou jisti. Další skupinou jsou bud’ lidé obchodující s Českou republikou, anebo ti, kteří se o český jazyk a kulturu zajímají či obecně rádi studují cizí jazyky.

Čeština udržuje právníkův mozek v kondici

Být bilingvní či multilingvní je podle odborníků velkým přínosem. To si uvědomuje i právník v penzi, Alan z Edinburghu, kterého studium jazyků zajímá a, jak sám říká, udržuje jeho mozek v dobré kondici. Po prvním semestru se dokonce vydal s manželkou poprvé do Prahy využít své nabyté znalosti v praxi.

Foto: Veronika Macleod

Alan (vlevo) a Christopher, jedni ze studentů češtiny v Edinburghu

Ve Skotsku roste zájem i o soukromé lekce češtiny. Najdou se totiž velmi pokročilí studenti, pro které kurz na univerzitě už není dostačující. Loni se tu zájemci mohli učit přímo od dcery Lídy Holé, která je autorkou knihy češtiny pro cizince - New Czech Step by Step, podle níž se vyučuje na obou univerzitách ve Skotsku.

Česká kultura a jazyk se šíří a udržuje také díky studentským spolkům, například na univerzitě v St. Andrews a v Edinburghu. Dále děti z českých a smíšených rodin mohou v hlavním městě navštěvovat dvakrát do měsíce Československý dětský klub, kde se maminky snaží udržovat české, moravské a slovenské tradice a zvyky. Každoročně má největší návštěvnost Mikulášská besídka. Loni se jí zúčastnilo přes sto českých a slovenských dětí. Očekává se, že účast se bude rok od roku zvyšovat. Jak uvedl Paul Millar z českého konzulátu, jen loni se ve Skotsku narodilo téměř šedesát dětí české (či dvojí) národnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám