Hlavní obsah

U Slunce se objevil tajemný objekt vypadající jako tmavá planetka

Novinky, Jakub Herzán

Teleskop obíhající na naší planetární orbitě zachytil poblíž Slunce zajímavý jev. Ten vypadá jako tmavý objekt o velikosti menší planety, do kterého ze Slunce vede tmavá spojnice ve tvaru trubky. Fanoušci záhad již mají plno teorií o původu „objektu“, vědci jsou samozřejmě ve svých dohadech mírnější.

BEZ KOMENTÁŘE: Na povrchu Slunce zachytila kamera tajemný úkaz

 
Článek

Jev připomíná obří Hvězdu smrti z Hvězdných válek, která nasává energii z hvězdy. Odborníci z NASA mají střízlivější vysvětlení, ale zcela jistí si nejsou.

Snímky byly pořízeny ze Solar Dynamics Observatory spadající pod NASA. Uživatel, jenž je na internet umístil, vyzval experty, aby tohoto „podivného návštěvníka“ u Slunce vysvětlili.

Odpověď přišla. Podle vědců citovaných na Space.com se nejedná o návštěvníka z jiné planetární soustavy ani o objekt zrozený a vystupující ze Slunce, ale o sluneční protuberanci, tedy oblak chladnějšího plazmatu vybíhající z povrchu hvězdy až do koróny. Nicméně mechanismus zformování útvaru je nejasný.

Skládá se podle všeho z temné hmoty, která je chladnější, než zbytek žhnoucí masy na povrchu hvězdy. Sférický objekt je navíc spojen úzkým tunelem se sluneční koronou. Není jasné, jak k tomuto úkazu dochází a proč probíhá jinak než běžně známé erupce, které chrlí sluneční plasmu a nabité částice do prostoru, aniž by zformovaly kulový objekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám