Hlavní obsah

Studium v zahraničí a poznávání jiných kultur? Žádný problém ani pro středoškoláky

Studium v zahraničí může být pro leckteré středoškoláky snem, o němž se domnívají, že si jej mohou splnit až po maturitě. Možnosti tu ve skutečnosti jsou i pro ně. V rámci výměnných studentských programů organizace AFS Mezikulturní programy mohou čeští středoškoláci na čtvrt, půl nebo celý školní rok vycestovat do řady zemí po celém světě. Studenti ze zahraničí mají zase příležitost studovat v České republice a poznat zdejší kulturu.

Článek

Nezisková organizace AFS Mezikulturní programy funguje ve více než 60 zemích celého světa a zajišťuje jak vysílání českých středoškoláků do zahraničí, tak pobyt zahraničních studentů v českých hostitelských rodinách.

Zkušenost k nezaplacení

Mladí lidé tak mohou v zahraničí nabrat zkušenosti, kterých by se doma za pecí sotva kdy dočkali. Bydlí v hostitelských rodinách a poznávají, jak se v cizích zemích žije. Naučí se nový jazyk, chodí do místní střední školy poblíž svého nového bydliště. Co je však ještě důležitější: naučí se být samostatnější a ověří si, zda jsou dostatečně silní, aby dokázali obstát úplně sami v novém prostředí. A to je kvalifikace k nezaplacení.

Studenti si mohou vybrat z pestré nabídky zemí Evropy, Severní i Jižní Ameriky, ale také Asie a Afriky. AFS zajišťuje v cizí zemi studentovi kompletní informační podporu, zdravotní pojištění, soustředění a síť místních dobrovolníků během celého programu.

Poznávání jiné kultury v teple domova

Cenné poznávání životního stylu lidí, kteří jsou doma v jiných kulturách, je na druhou stranu možné i pro rodiny, jež by rády u svého krbu hostily studenty ze zahraničí. Během srpna přijíždějí mladí lidé z různých koutů zeměkoule do ČR, žijí v českých rodinách a chodí na zdejší gymnázia. Hostitelské domácnosti díky nim získají nového člena rodiny, poznají život a kulturu příslušníka jiného národa, ale zároveň mají skvělou příležitost dozvědět se také něco sami o sobě, a to bezprostředně a z neobvyklé perspektivy.

Takovým případem je například rodina Šmelhausových ze Zvole u Prahy, která u sebe na rok ubytovala japonskou středoškolačku Mizuho. „Chtěli jsme, aby naše dcera jela na rok studovat do zahraničí, a jí se moc nechtělo. Hoštění nám přišlo jako dobrá alternativa,“ říká Ruth Šmelhausová. „Chtěli jsme taky poznat něco jiného, cizí kulturu,“ dodává. A její manžel Ivo ji doplňuje: „Když se na to podíváte z druhé strany, je to, jako když člověk cestuje do cizí země.“

AFS Mezikulturní programy
mezinárodní nezisková dobrovolnická organizace, která nabízí příležitosti k mezikulturnímu vzdělávání, především formou studentských zahraničních výměnných programů. Vznikla z iniciativy amerických dobrovolných řidičů sanitek, kteří pomáhali svážet raněné během první a druhé světové války. Po skončení bojů začali řidiči organizovat studentské výměny, jejichž cílem bylo poznávání odlišných kultur a pochopení, že odlišnost neznamená špatnost. Roku 1947 se výměnného programu do USA zúčastnili i tři čeští studenti, mezi nimi i Jaroslava Moserová, známá lékařka, později kandidátka na prezidentku České republiky. Od roku 1991 vyslala organizace AFS přes 800 českých studentů do zahraničí a obdobný počet zahraničních studentů z více než 30 zemí světa hostila v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám