Hlavní obsah

Děti azylantů byly oceněny za školní prospěch

Novinky, Helena Odstrčilová

Sedmnáct dětí uprchlíků ve věku 8 – 17 let, které dosahují i přes svou nelehkou životní situaci výborných výsledků v českých školách, obdrželo minulý týden od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ocenění a dárky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Děti azylantů oceněné za školní prospěch

Článek

Děti, oceněné za to, že i za ztížených podmínek dokázaly dosáhnout úspěchů ve škole, pocházejí ze Sýrie, Ukrajiny, Iráku, Konga, Číny či Sierry Leone. Na ocenění děti nominovaly přímo školy nebo neziskové organizace a azylová střediska.

Ocenění dětí azylantů je akcí konanou k připomenutí Světového dne uprchlíků, který připadá na 20. června. Oslavu organizovala pražská pobočka Komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve spolupráci s MŠMT.

V letech 1993 – 2007 požádalo v České republice o azyl přes 80000 lidí, žádosti bylo vyhověno v přibližně 2200 případech.

Světový den uprchlíků je připomínkou hrdosti a odvahy všech uprchlíků. Podle Antónia Guterrese, Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, je v současné době na světě přes 40 miliónů lidí, kteří v důsledku konfliktu nebo pronásledování nemají domov. Mezi nimi pak je téměř šest miliónů uprchlíků, kteří mají za sebou pět i více let života v exilu.

Světovým dnem uprchlíků je 20. červen.  „Dobrý důvod připomenout těch 42 miliónů vykořeněných lidí, kteří stále čekají na návrat domů. Patří k těm nejzranitelnějším na Zemi. Uspokojení jejich potřeb musí být prioritou. Mezinárodní společenství, které cítí povinnost vydat stamiliardy na záchranu finančních systémů, by mělo také cítit povinnost zachránit lidi v tak zoufalé situaci,“ cituje server UNHCR ( www.unhcr.cz/) Antónia Guterrese.

Reklama

Výběr článků

Načítám