Hlavní obsah

Zakladatel scientologie se narodil před sto lety

Novinky, Tereza Kušová

Americký spisovatel, autor science fiction, zakladatel dianetiky a scientologie, Lafayette Ronald Hubbard byl kontroverzní osobnost, svou filosofií ovlivnil mnoho lidí po celém světě. Nejznámějšími osobnostmi, které vyznávají učení scientologie, jsou Tom Cruise nebo John Travolta.

Foto: Profimedia.cz

L. Ron Hubbard za svým psacím stolem.

Článek

L. Ron Hubbart se narodil 13. března 1911 ve městě Tilden v USA ve státě Nebraska námořnímu důstojníkovi Harrymu Rosseovi a Ledory May Hubbardovým.

Matka Ronalda byla velice vzdělaná, a tak svého syna učila doma. Už ve velmi útlém věku prý uměl číst a psát, četl díla Shakespeara, řeckých filosofů a dalších klasiků.

Díky častému stěhování kvůli otcově práci se setkal i s indiánským kmenem Černonožců.

Byl jimi přímo učarován, mezi jeho přátele náhle patřil starý indiánský šaman. Byl jím zasvěcen do řady tajemství kmene, jeho legend, zvyků a způsobů přežití. Už v šesti letech se stal pokrevním bratrem Černonožců, což je považováno za čest.

Okouzlení Dálným východem

Roku 1923 se rodina přestěhovala do Washingtonu, kde malý Ronald vstoupil do skautské organizace. Ještě téhož roku dosáhl hodnosti skauta juniora první třídy a o rok později se stal nejmladším skautem orlem v USA, což je nejvyšší ocenění v americké skautské organizaci.

V roce 1927 podnikl Ronald cestu přes Pacifik do Asie, zde poznával kulturu Dálného východu. Trávil čas s kočovnými bandity v Mongolsku a místními tatarskými kmeny. Navštívil Japonsko, ostrov Guam, Filipíny. Vše, co viděl, pečlivě zaznamenával.

Když se vrátil domů, nastoupil na studium stavebnictví na univerzitu ve Washingtonu. Za rok ze studií odešel a živil se jako pilot a spisovatel.

Byl tam, přátelé

Ve 30. letech vedl karibskou filmovou expedici, kdy se dva a půl měsíce plavil po Karibiku, prozkoumal ostrov Portoriko a po návratu domů usiloval o vědecké granty a psal o své cestě za poznáním. Mezi spisovateli byl velmi uznávaný, publikoval i v různých časopisech, a získal si stále větší oblibu.

„L. Rona Hubbarda není potřeba představovat. Podle dopisů, které jste nám zaslali, jsou jeho povídky jedny z nejpopulárnějších v našem časopise. Mnoho z vás se zajímalo, jak se mu podaří dosáhnout té nádherné barvy, charakteristické pro všechny jeho povídky z dalekých zemí. Odpověď zní: Byl tam, přátelé. Byl tam, viděl a vykonal své. A nebylo to jednou ani dvakrát,“ vydavatel magazínu Thrilling Adventures.

Vznik nového náboženství

V roce 1950 publikoval Ronald knihu Dianetika: Moderní věda o duševním zdraví, kde popsal vlastní psychologickou teorii. I přes odmítnutí odborné veřejnosti, se publikace stala bestsellerem, prodalo se na 150 tisíc výtisků. Dostala se do žebříčku nejprodávanějších knižních titulů v New York Times, kde zůstala celou řadu měsíců. Lafayette také založil Hubbardovu nadaci pro dianetický výzkum.

Díky své popularitě byl veřejností donucen k přednášení o nové vědě. V roce 1951 napsal celkem šest knih. O dva roky později dianetiku rozšířil o náboženskou filosofii, kterou nazval scientologií. Ta podle Hubbarda „člověku poprvé nabídla cestu do vyšších úrovní vědomí, porozumění a schopností, po níž mohl jít každý.“ Netrvalo dlouho a scientologové v Los Angeles v roce 1954 založili první Scientologickou církev.

Foto: Profimedia.cz

Scientologická církev má své sídlo také na Sunset Boulevard v Hollywoodu. V Los Angeles je nejvyšší počet příznivců scientologie.

Ve světě začaly vznikat další a další pobočky - v Kanadě, Austrálii, Velké Británii, Jihoafrické republice, dalších evropských zemí i v USA. Na konci 50. let se Hubbard s rodinou přestěhoval do Anglie na panství Saint Hill Manor, které se stalo na sedm let jeho domovem a světovým centrem Scientologické církve. Přednášel, psal, předával své znalosti.

Scientologická církev působí ve 165 zemích světa, kde má podle vlastního vyjádření milióny příznivců. Založil ji v roce 1953 spisovatel sci-fi a hororů L. Ron Hubbard. Církev tvrdí, že před 75 milióny let zlovolný pán vesmíru Xenu přivedl na zem miliardy lidí a rozmístil je kolem sopek, do nichž shodil vodíkové bomby. Pozůstatek zvaný thetan, čili duch, zůstává stejně jako duše s těly živých a způsobuje jim psychologické problémy, které scientologie léčí.
K členům církve patří například herci Tom Cruise a John Travolta nebo jazzový pianista Chick Corea. Jako bývalí členové bývají zmiňováni třeba herečka Demi Mooreová, spisovatel William Burroughs, herec Patrick Swayze či hudebník a spisovatel Leonard Cohen.

Nejplodnější autor na světě

V roce 1966, když byla scientologie uznána za oficiální náboženství, Hubbard rezignoval na funkci výkonného ředitele církve a začal se plně věnovat literární činnosti a pokračoval ve svých expedicích. Napsal řadu sci-fi románů, které nesli scientologické poselství jako Bojiště Země, Mise Země nebo Vzpoura ve hvězdách.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z mnoha publikací od L. R. Hubbarda.

Protože ho již dlouho znepokojoval stále se zrychlující společenský úpadek, sepsal Hubbard v roce 1980 nenáboženský morální kodex vycházející ze zdravého rozumu. Tento kodex vyšel ve formě příručky a jeho titul zní Cesta ke štěstí.

Zajímavosti 13. března

Svátek: Růžena

Významné události:

1781 William Herschel objevil planetu Uran.

1881 blízko svého paláce zemřel po bombovém útoku ruský car Alexander II. Nikolajevič.

1921 Mongolsko vyhlásilo nezávislost na Číně.

1988 otevřen podmořský tunel Seikan mezi japonskými ostrovy Honšú a Hokkaidó.

Významná narození:

1888 Josef Loos, český lední hokejista, získal titul mistra Evropy a bronzovou medaili na zimních olympijských hrách v Antverpách 1920.

1889 Henry Hathaway, americký režisér (Na sever Aljašky, Jak byl dobyt Západ, Maršál, Vyrovnání účtů).

1913 Sergej Vladimirovič Michalkov, ruský dramatik, spisovatel a autor textu ruské hymny.

1947 Viktor Preiss, český herec (S čerty nejsou žerty, Svatba upírů, TV: Brouk v hlavě, Lakomec).

1950 William H. Macy, americký herec, byl nominován na Oscara za roli Jerryho Lundegaarda ve filmu Fargo (Machři, Magnolia, Jurský park 3).

1956 Dana Delanyová, americká herečka, známá svou rolí Katheriny Mayfairové ze seriálu Zoufalé manželky.

1960 Adam Clayton, baskytarista irské rockové skupiny U2.

1960 Joe Ranft, americký scénárista, animátor, dabér, do roku 2006 spolupracoval na všech filmech studia Pixar - Toy Story, Život brouka, Toy Story 2, Příšerky s.r.o., Hledá se Nemo, Úžasňákovi, Auta.

1970 Tim Story, afroamerický režisér (Fantastická čtyřka, Taxi).

Lafayette Ronald Hubbard zemřel 24. ledna 1986 na svém ranči na mrtvici. V roce 2006 byl Guinnessovou knihou rekordů uznán za nejplodnějšího a nejpřekládanějšího autora na světě. Publikoval 1084 děl, která byla přeložena do 71 jazyků.

Reklama

Výběr článků

Načítám