Hlavní obsah

Nejslavnějšímu detektivu všech dob je už 157 let

Novinky, Tereza Kušová

Fiktivní postava detektiva, do detailu promyšlená svým autorem, britským spisovatelem Arthurem Conanem Doylem, je známá po celém světě. Dnes by Sherlock Holmes oslavil 157. narozeniny. Jeho příběhy ožily nejen na papíře, ale i na filmovém plátně, v televizi, v rozhlase, dokonce i na monitorech počítače.

Článek

Proslulý detektiv Sherlock Holmes se narodil 6. ledna 1854 v Londýně, což se stává paradoxem, protože jeho „otec“ Doyl byl o pět let mladší. Ve skutečnosti ale Holmes ožil až prvním románem Studie v šarlatové z roku 1887. Sherlock bydlel v bytě č. 221b na Baker Street v Londýně v podnájmu u paní Hudsonové, dnes je tu jeho muzeum. A jeho nejvěrnějším přítelem a kolegou byl doktor John Watson.

Vášnivý virtuóz a chemik

Holmes je kombinací askety a sportovce, vědce a ctižádostivého umělce, nepřítele žen a uhlazeného džentlmena, morálního arbitra a uživatele drog, zástupce zákona a zároveň člověka beroucího zákon do vlastních rukou. Muž, který je vášnivým houslistou, chemikem a lékařem, byl vytvořen podle doktora Josepha Bella, Doylova učitele z univerzity, a detektiva C. Augusta Dupina z povídek Edgara Allana Poea.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Arthur Conan Doyle je tvůrcem Sherlocka Holmesa.

Doktor Watson je pravým opakem Holmese. Byl plný opravdového porozumění, šířil kolem sebe úžas, ale i hněv, avšak člověk s poněkud těžkopádným zdravým rozumem. Proto se také postavy Holmese a Watsona staly tak populárními. Nejklasičtějšími znaky Holmese jsou bezesporu kostkovaný kabát a čepice, dýmka a lupa.

Zápisky o 56 vybraných případech pořídil doktor Watson. Dva případy popsal detektiv sám a dva jsou psány ve 3. osobě. Jedná se však o nepatrný zlomek, neboť celkový počet Holmesových případů přesahuje číslo 2000.

Foto: Profimedia.cz

Nejznámější detektiv na světě Sherlock Holmes. Ilustrační foto

V povídce Poslední případ z roku 1893 se Sherlock setkal se svým největším rivalem profesorem Moriartym. V tomto příběhu Doyl nechal svého hrdinu zemřít, už byl příliš unavený dokonalostí Holmese. V roce 1903, kdy byl spisovatel pod velkým tlakem fanoušků, ale i médií, napsal povídku Prázdný dům, ve které se detektiv vrací s tvrzením svého autora, že Holmes umí přelstít i smrt.

Holmes jako drsný boxer

Poslední povídka vyšla roku 1927 pod názvem Na starém zámku v Shoscombe ve sbírce Archiv Sherlocka Holmese. Dalšími romány byly Podpis čtyř, Pes baskervilský a Údolí strachu. Holmes se stal inspirací pro vytvoření hlavní postavy v seriálech jako Columbo, Dr. House nebo Můj přítel Monk díky jeho svérázným řešením deduktivní metodou.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmovém ztvárnění od Guye Ritchieho je Sherlock Holmes v podání Roberta Downeyho Jr. drsný rváč, příznivec drog a holkař.

Zatím posledním přenesením slavného detektiva na filmové plátno se úspěšně podařilo britskému režisérovi Guyi Ritchiemu. Do hlavních rolí postavil nekompromisního Roberta Downeyho Jr. a Juda Lawa. Zpracování bylo dynamické a z Holmese se stal drsný rváč se slabostí pro něžné pohlaví. Nevíme, jestli by s tím Doyl souhlasil, při nejmenším by byl ale nadšený tím, jaké ohlasy má detektiv i po sto letech.

Zajímavosti 6. ledna

Svátek: Tři králové

Významné události:

Významné události:1838 Samuel Morse provedl první úspěšné pokusy s elektrickým telegrafem.

Významné události:1838 Samuel Morse provedl první úspěšné pokusy s elektrickým telegrafem.1930 dokončen první automobil s dieslovým moterem. Vyjel z Indianapolis směrem do New Yorku.

Významné události:1838 Samuel Morse provedl první úspěšné pokusy s elektrickým telegrafem.1930 dokončen první automobil s dieslovým moterem. Vyjel z Indianapolis směrem do New Yorku.1931 Thomas Alpha Edison podal svou poslední žádost na patent.

Významné události:1838 Samuel Morse provedl první úspěšné pokusy s elektrickým telegrafem.1930 dokončen první automobil s dieslovým moterem. Vyjel z Indianapolis směrem do New Yorku.1931 Thomas Alpha Edison podal svou poslední žádost na patent.1940 masová poprava Poláků Němci ve městě Poznaň.

1950 Spojené království diplomaticky uznalo Čínskou lidovou republiku.

Významná narození:

Významná narození: 1412 Jana z Arku, francouzská bojovnice.

Významná narození: 1412 Jana z Arku, francouzská bojovnice.1850 Ladislav Stroupežnický, český dramaturg (Naši furianti, Paní mincmistrová).

Významná narození: 1412 Jana z Arku, francouzská bojovnice.1850 Ladislav Stroupežnický, český dramaturg (Naši furianti, Paní mincmistrová).1882 Ivan Olbracht, český spisovatel (Anna proletářka, Nikola Šuhaj loupežník, Golet v údolí).

Významná narození: 1412 Jana z Arku, francouzská bojovnice.1850 Ladislav Stroupežnický, český dramaturg (Naši furianti, Paní mincmistrová).1882 Ivan Olbracht, český spisovatel (Anna proletářka, Nikola Šuhaj loupežník, Golet v údolí).1927 Karel Kyncl, český publicista, novinář a reportér, získal několik cen a vyznamenání.

Významná narození: 1412 Jana z Arku, francouzská bojovnice.1850 Ladislav Stroupežnický, český dramaturg (Naši furianti, Paní mincmistrová).1882 Ivan Olbracht, český spisovatel (Anna proletářka, Nikola Šuhaj loupežník, Golet v údolí).1927 Karel Kyncl, český publicista, novinář a reportér, získal několik cen a vyznamenání.1939 Miroslav Moravec, český dabér a herec (Zítra vstanu a opařím se čajem, Byl jednou jeden polda 1, 2, 3, Sanitka).

Významná narození: 1412 Jana z Arku, francouzská bojovnice.1850 Ladislav Stroupežnický, český dramaturg (Naši furianti, Paní mincmistrová).1882 Ivan Olbracht, český spisovatel (Anna proletářka, Nikola Šuhaj loupežník, Golet v údolí).1927 Karel Kyncl, český publicista, novinář a reportér, získal několik cen a vyznamenání.1939 Miroslav Moravec, český dabér a herec (Zítra vstanu a opařím se čajem, Byl jednou jeden polda 1, 2, 3, Sanitka).1947 Sandy Barrett, britský hudebník, zakladatel skupiny Pink Floyd.

Významná narození: 1412 Jana z Arku, francouzská bojovnice.1850 Ladislav Stroupežnický, český dramaturg (Naši furianti, Paní mincmistrová).1882 Ivan Olbracht, český spisovatel (Anna proletářka, Nikola Šuhaj loupežník, Golet v údolí).1927 Karel Kyncl, český publicista, novinář a reportér, získal několik cen a vyznamenání.1939 Miroslav Moravec, český dabér a herec (Zítra vstanu a opařím se čajem, Byl jednou jeden polda 1, 2, 3, Sanitka).1947 Sandy Barrett, britský hudebník, zakladatel skupiny Pink Floyd.1953 Malcolm Young, skotský hudebník, zakladatel skupiny AC/DC.

1955 Rowan Atkinson, britský herec a komik (Mr. Bean, Milionový závod, Johny English).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám