Hlavní obsah

Musk poslal na orbitu další šedesátku satelitů Starlink, počasí konečně přálo

Novinky,
Aktualizováno

Soukromá americká vesmírná společnost SpaceX miliardáře Elona Muska po delší sérii odkladů kvůli nepříznivému počasí ve středu na oběžnou dráhu vyslala další, již čtvrtou sérii šedesáti satelitů připravované internetové sítě Starlink. Do kosmu je vynesla raketa Falcon 9, později byly úspěšně umístěny na orbitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Společnost miliardáře Muska vyslala do kosmu další sadu 60 satelitůVideo: Reuters

 
Článek

Start rakety z vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral v USA se po odkladech nejprve naplánoval na pondělí 27. ledna, což se ale nakonec kvůli silnému větru nepodařilo (start odložen na poslední chvíli), počasí nepřálo ani den poté.

Ve středu 29. ledna v 15:06 SEČ se však již start vydařil a zhruba hodinu poté už byly družice Starlink nasazeny na oběžnou dráhu kolem Země.

Kdyby vzlet rakety opět nebyl možný, další náhradní termín měl být znovu následující den, ve čtvrtek ve 14:45 našeho času, jak uvádí SpaceX na svém webu.

Foto: Twitter SpaceX

Raketa Falcon 9 s družicemi Starlink před plánovaným středečním startem

Po dopravení satelitů do vesmíru se od rakety oddělil její první vzletový stupeň a následně přistál na plošině Of Course I Still Love You v Atlantském oceánu.

Zhruba 45 minut po startu rakety se dvě záchranné lodě Ms. Tree a Ms. Chief vydaly na vylovení jiného úspěšně odděleného náčiní, aerodynamických krytů nákladu. I to tentokrát vyšlo.

SpaceX se snaží opětovným používáním některých částí raket snížit náklady letů do kosmu.

Kritika od astronomů

Muskova firma je nicméně terčem kritiky astronomů, že množství daných družic ztěžuje pozorování hvězdné oblohy pomocí teleskopů. SpaceX proto testuje na některých svých satelitech tmavé antireflexní vrstvy.

Foto: Twitter SpaceX

Falcon 9

Vědci zároveň upozorňují, že takové množství Starlinků znesnadní kosmické lety i pohyb současných družic kvůli hrozbě kolize. SpaceX v reakci na to tvrdí, že problémy nejsou tak vážné a že postupně pracuje na jejich eliminaci.

Společnost SpaceX vynesla do kosmu další sérii komunikačních družic Starlink

Amerika

Třetí a do tohoto týdne zatím poslední sérii satelitů raketa Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu 7. ledna, čímž se ze SpaceX stala firma provozující největší počet umělých družic na světě.

SpaceX chce 12 000 Starlinků

Síť Starlink má umožnit vysokorychlostní přístup k internetu z kteréhokoli místa na Zemi. Satelity, z nichž každý váží asi 260 kilogramů, raketa vynáší do výšky zhruba 290 kilometrů. Družice po sérii testů využívají svůj vlastní pohon, aby se pak samy dostaly do výšky 550 km, kde zaujmou své místo na předem určené orbitě.

Muskova firma vypustila na oběžnou dráhu dalších 60 družic sítě Starlink

Věda a školy

Vypouštění husté sítě satelitů poskytujících internet nejde Muskovi podle plánů

Amerika

Společnost má v plánu vynést na oběžnou dráhu celkem 12 tisíc satelitů Starlink, a to do poloviny dekády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám