Hlavní obsah

Rekonstrukce kanalizace v Táboře odtajnila pohřebiště z 15. století, doby zrodu města

Tábor

Rekonstrukce kanalizace v táborské ulici Na Parkánech odkryla pohřebiště z 15. století. Zřejmě jde o hroby jedněch z prvních obyvatel města založeného v roce 1420. Archeologický průzkum pohřebiště práce na obnově kanalizace zbrzdí – skončit měly v polovině srpna, avšak pravděpodobně se kvůli tomu protáhnou do 8. září. Uvedl to tiskový mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák, který Novinkám zaslal fotografie.

Foto: Husitské muzeum v Táboře

Táborské vypreparované hroby

Článek

„Předposlední červnový pátek byl objeven příkop s palisádou a dvěma hrobovými jámami. Následně jsme si tento úsek převzali a zahájili jsme tu záchranný archeologický výzkum, který bude trvat tři týdny,“ konstatoval archeolog Husitského muzea v Táboře František Janda.

Foto: Luboš Dvořák, MÚ Tábor

Archeolog Janda při práci v jedné z hrobových jam

„Podle historických záznamů se dalo předpokládat, že v místech v blízkosti starého jádra města se pohřebiště nachází,“ dodal Janda. Archeologové ale nevěděli, kam až sahá.

Obyvatelé, které nepohřbili v rakvích

Nález je to podle Jandy zajímavý, zasahuje do prvopočátků po založení husitského Tábora. Počet hrobových jam zřejmě nebude konečný. Dále zmínil, že jde o hroby obyvatel města, kteří nebyli pohřbeni v rakvích, ale patrně v prostých rubáších.

Rekonstrukce kanalizace v ulici Na Parkánech zahájila Vodárenská společnost Táborsko, která je vlastníkem odpadní sítě, letos v březnu. Náklady na její obnovu činí přibližně 21 milionů korun bez daně. Kvůli uzavírce musí doprava směrem od Bechyně jezdit po objízdných trasách.

Foto: Husitské muzeum v Táboře

Vypreparovaný hrob

Foto: Husitské muzeum v Táboře

Pohled do sondy

Táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) uvedl, že prodloužení prací je pro řidiče komplikace.

„I kdyby nález nebyl tak zásadní, podle zákona musíme umožnit archeologické práce podobně jako třeba stavebníci rodinných domů. V tomto případě se navíc jedná o nález mimořádného významu. Archeologové zatím určují zmíněné tři týdny jako horní hranici zpoždění stavby," prohlásil.

Foto: Husitské muzeum v Táboře

Hrobové jámy po začištění

Tuzemských archeologických nálezů není málo. V květnu se například u Slaného odhalilo unikátní pohřebiště z doby kamenné a železné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám