Hlavní obsah

Soukromých školek a ZŠ je nejvíce v historii. Poslední roky ale už moc nepřibývají

Novinky,

Provozování soukromých škol a školek zřejmě naráží na svůj strop. Ačkoli se jejich počet v ČR za uplynulých devět let zvýšil o 175 procent a v soukromém školství nyní podniká historicky nejvíce subjektů, nová zařízení poslední tři roky přibývají jen velmi pomalu a každý rok jich vznikne méně a méně. Takové jsou závěry analýzy poradenské společnosti Bisnode, která poskytuje data o firmách.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj celkového počtu soukromých školek a škol v letech 2010 až 2019

Článek

Aktuálně je v Česku celkem 517 společností, které provozují soukromé školky či základní školy. Podle analýzy jde o nejvyšší počet za posledních devět let.

„Nejvíce soukromých vzdělávacích zařízení vznikalo v období od roku 2013 do roku 2016. Rekordním byl rok 2015, kdy bylo založeno 63 nových subjektů. Od té doby pak již každý rok vzniklo méně nových firem, loni se jednalo o 15 společností a od začátku letošního roku vznikla jediná nová soukromá škola,“ popsala analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Za letošní rok mají informace do června.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Meziroční přírůstky počtu soukromých školek a škol v letech 2011 až 2019

Z šetření dále vyplývá, že nadpoloviční většina soukromých škol a školek má sídlo v Praze nebo Středočeském kraji – v hlavním městě jich je 37 procent a ve Středočeském kraji 16 procent z celé republiky.

„Jedná se o regiony s nejvyšší kupní silou a vysokou koncentrací obyvatelstva,“ okomentovala to Štěpánová.

Zájem o alternativnost a „ne“ od ministerstva

Vliv na vše má pravděpodobně i jiná skutečnost. Polovina rodičů, jak vyplynulo z průzkumu společnosti Ipsos, by uvítala pro své potomky alternativní vzdělávání, které ale veřejný sektor moc nenabízí.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám