Hlavní obsah

NASA umožní poslat své jméno na Mars dalším lidem

Washington

Lidem, kteří loni propásli šanci poslat své jméno na Mars se sondou InSight, nabízí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) novou příležitost. Na Twitteru oznámil, že se nyní mohou přihlásit o „palubní letenku“ na misi jejího nového robotického roveru Mars 2020, který se na rudou planetu vydá příští rok.

BEZ KOMENTÁŘE: Model vozítka Mars 2020Video: NASA

 
Článek

„Ačkoli to bude několik let předtím, než první lidé stanou na Marsu, nabízíme vám příležitost poslat své jméno – uložené na čipu – na rudou planetu na palubě roveru Mars 2020,“ informuje na sociální síti vesmírná agentura NASA.

Nabídka ovšem platí nejen pro pozemšťany, kteří při výpravě sondy InSight ještě zájem neměli či váhali, až příležitost propásli. O účast se svým jménem na další marsovské misi se mohou ucházet i ti, kteří svou „stopu“ na sousední planetě díky InSight již zanechali.

Pátrání po stopách dávného života

Všichni zájemci mají možnost se přihlásit na internetových stránkách NASA do letošního 30. září. Odlet ze Země je plánován na červenec příštího roku a přistání v marsovském kráteru Jezero až v únoru 2021, tedy po sedm měsíců trvajícím letu hlubokým vesmírem.

Rover Mars 2020 bude pátrat po stopách případného života na Marsu, avšak nikoli současného, nýbrž kdysi v minulosti. Jako místo přistání vědci vybrali oblast, jejíž někdejší prostředí mohlo být příznivé pro mikrobiální život.

Robotické zařízení bude shromažďovat vzorky půdy a hornin a ukládat je na povrchu Marsu pro jejich potenciální budoucí přepravu na Zemi.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Vozítko Mars 2020

V pozemských laboratořích by vzorky měly být analyzovány se zaměřením na případné důkazy minulého života na sousední planetě a také na možná zdravotní rizika pro budoucí výpravy lidí na Mars.

Telefonát z Marsu

Něco podobného jako posílání svého jména na Mars vymyslela pro veřejnost i evropská mise. O co jde? Vědci z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR budou měřit elektromagnetické pole a zkoumat existenci blesků na Marsu.

Modul, který pro tento výzkum navrhli, je součástí evropské sondy ExoMars 2020, která tam příští rok v červenci rovněž poletí.

K testování zasílání dat poslouží projekt Telefonát z Marsu, do kterého zájemci z celého světa mohli mezi 20. březnem a 20. dubnem posílat návrhy na první hlasový vzkaz z rudé planety.

Reklama

Související články

Na Marsu je metan, potvrdili vědci

Vesmírný průlom? Poprvé se z nezávislého zdroje potvrdilo, že na povrchu Marsu se nachází metan – plyn, který se pokládá za možnou známku přítomnosti živých...

Výběr článků

Načítám