Hlavní obsah

Astronautka Kochová se může stát ženskou rekordmankou, na ISS má strávit 328 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká astronautka Christina Kochová si prodlouží pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) z původních 204 dní na nyní předpokládaných 328 dní, čímž by se stala mezi ženami rekordmankou v době strávené nepřetržitě v kosmu. Na svém webu o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Profimedia.cz

Christina Kochová na březnovém snímku z kazašského kosmodromu Bajkonur, odkud pak zamířila na ISS.

Článek

Kochová přiletěla na ISS dne 15. března, na oběžné dráze kolem Země zůstane do února příštího roku. Překoná tím dosavadní rekord v délce nepřerušeného letu ženy do vesmíru, který v letech 2016–2017 vytvořila 288 dny bývalá astronautka NASA Peggy Whitsonová, uvedla americká vesmírná agentura.

Délka prodloužené mise Kochové bude jen o málo kratší než dosud nejdelší nepřetržitý let astronautů NASA. Držitelem tohoto rekordu je bývalý astronaut Scott Kelly, který v letech 2015–2016 ve vesmíru pobýval 340 dnů.

Foto: NASA

Astronautka NASA Christina Kochová (uprostřed) se svými kolegy Nickem Haguem (vlevo) a Anne McClainovou na palubě ISS

Světovým rekordmanem je ruský kosmonaut Valerij Poljakov. Na palubě kosmické stanice Mir strávil v letech 1994–1995 nepřetržitě 437 dní a 18 hodin.

Původně měla být Kochová na ISS „jen” 204 dní

Kochová na ISS přiletěla s americkým astronautem Nickem Haguem a s ruským kosmonautem Alexejem Ovčininem a měla tam s nimi původně pobýt 204 dní.

Foto: NASA

Tříčlenná posádka: zleva Christina Kochová, Alexej Ovčinin a Nick Hague

Spolu s touto trojicí tvoří nynější posádku stanice ještě Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques, kteří jsou v orbitálním komplexu od 3. prosince.

„Prodloužená mise Kochové pomůže vědcům získat další údaje o účincích dlouhodobých vesmírných letů lidí, které trvají déle než obvyklé šestiměsíční výpravy. Takovýto výzkum je zásadně důležitý pro budoucí výzkumné mise v hlubokém vesmíru na Měsíc a na Mars,“ uvedla NASA.

„Jeden měsíc za sebou. Deset před sebou. Dnes se možnost stala realitou: moje mise má podle plánu trvat přes tři expedice na palubě vesmírné stanice! Je to privilegium, že mohu k výzkumu co nejlépe přispět každý jednotlivý den,“ reagovala Kochová na svém Twitteru na oznámení vesmírného úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám