Hlavní obsah

U ISS přistála nákladní loď Progress se zásobami

• Aktualizováno
Novinky,

Z kazašského kosmodromu Bajkonur ve 13:01 SELČ podle plánu odstartovala ruská nosná raketa Sojuz-2-1a s nákladní lodí Progress MS-11 (72 P). Vesmírný kamion z Ruska se o tři hodiny a 20 minut později zdárně spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Přivezl palivo, vodu a další nezbytné zásoby pro provoz orbitálního komplexu a život tamní nyní šestičlenné posádky.

Záznam: K mezinárodní vesmírné stanici míří nákladní loď Progress Video: NASA TV

 
Článek

Loď se začala k vesmírné stanice do finální dokovací fáze přibližovat v 15:45 našeho času, což byl i plán, jak uvádí americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) na svém webu. U modulu Pirs v ruské části ISS měla podle očekávání definitivně zakotvit nejpozději v 16:25 SELČ. Stihla to asi o čtyři minuty dříve.

Posádka stanice, kterou aktuálně tvoří Američané Anne McClainová, Christina Kochová a Nick Hague, kanadský astronaut David Saint-Jacques a dva ruští kosmonauti Alexej Ovčinin a Oleg Kononěnko (nynější velitel ISS), následně musí zajistit vyložení zásilky. Jde o více než tři a půl tuny nákladu.

Ruská kosmická agentura Roskosmos potvrdila přistání.

Ještě předtím, než Progress k orbitální laboratoři dorazil, tak po odpojení od nosné rakety dvakrát obletěl Zemi.

Na konci července se vrátí zpět

Podle informací portálu Spaceflight Now byl tento let již několikrát odložen. Původně měl Progress k ISS zamířit už 7. února. Připojen k ruskému segmentu má ve vesmíru zůstat do konce července.

Astronauti opustili palubu ISS a pracovali ve volném kosmu

Zásobovací vesmírný „náklaďák“ Progress je automatizovanou a nepilotovanou verzí lodě Sojuz a slouží k dopravě zásob a paliva na Mezinárodní kosmickou stanici. Má také schopnost zvýšit oběžnou dráhu stanice a ovládat její polohu pomocí svých trysek.

Pozoruhodná fotografie z vesmíru: David Saint-Jacques zachytil start Progressu.

Na oběžnou dráhu Progress vždy vynese a tím k ISS nasměruje raketa typu Sojuz.

Foto: Roskosmos

Zásobovací loď Progress při čekání na start na kosmodromu Bajkonur

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám