Hlavní obsah

Nejlepší učitel na světě je z Keni. Dostal cenu a milion dolarů

Novinky,

V čím dál prestižnější mezinárodní soutěži pro učitele Global Teacher Prize uspěl Peter Tabichi, kantor z odlehlé vesnice na západě Keni, který vynakládá 80 procent svých příjmů na pomoc chudým žákům. V neděli na ceremoniálu v Dubaji převzal spolu s oceněním i milion dolarů (22,7 milionů Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cenu pro nejlepšího učitele si odnesl kantor z Keni, součástí byla i odměna v přepočtu 22,7 milionu korunVideo: AP

 
Článek

„Cítím se skvěle. Nemohu tomu uvěřit. Jsem šťastný, že jsem mezi nejlepšími učiteli na světě, natož vyhodnocen jako ten nejlepší,“ řekl Tabichi po svém vítězství v pátém ročníku klání agentuře AP, která o jeho úspěchu informovala.

Přiznal, že doteď byl zatím nejdále v Ugandě a teď do Spojených arabských emirátů (SAE) poprvé letěl letadlem.

Tento učitel matematiky a fyziky je členem františkánského řádu a cenu dostal za své výkony v chudé státní nakurské střední škole ve vesnici Pwani.

Podle něj je jeho práce často značně náročná, a to hlavně kvůli nedostatku pomůcek a malým prostorám, ve kterých se tísní velký počet žáků, třeba až 80 ve třídě uzpůsobené pro poloviční počet studentů. Tomu všemu musí čelit.

Chybí knihovna, laboratoř a často i rodiče

Keňský kantor dodal, že škola nemá knihovnu ani laboratoř. Má také jen jeden počítač s chatrným připojením k internetu. Středoškolákům proto Tabichi přispívá na knihy a uniformy a stará se i o to, aby rodiče své potomky do školy posílali.

Někteří jeho žáci docházejí denně šest kilometrů, aby se do školy dostali. Mnoho dětí v oblasti má také jen jednoho rodiče či jsou sirotci. Běžnými jevy, s nimiž tamní lidé bojují, jsou také sucho a hladomor.

Tabichi chce, aby žáci viděli, že věda je cesta, kterou se mohou vydat. Navzdory všem potížím jsou díky Tabichiho přístupu někteří z žáků úspěšní v celostátních i mezinárodních studentských soutěžích.

Finanční ocenění plánuje kantor podle svého vyjádření využít i na zlepšení vybavení své školy a zároveň na jídlo pro chudé děti. Rád by důležitost vzdělání jako takového podporoval i jinde v Africe.

Z 10 tisíc nominovaných

Vybrán byl z 10 tisíc nominovaných ze 179 zemí. Vítěze volí učitelé, novináři, úředníci, podnikatelé i vědci. Cenu mu předal dubajský korunní princ, šejch Hamdán ibn Muhammad ibn Rašíd Al Maktúm, ceremoniál uváděl známý australský herec Hugh Jackman.

Cenu uděluje nadace Varkey Foundation, jejíž zakladatel Sunny Varkey založil společnost GEMS Education Company, která provozuje 55 škol v SAE, Egyptě a Kataru.

Příběh Petera Tabichiho může být podle AP velmi inspirativní a opět o něco zvýšit lesk pedagogické profese.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám