Hlavní obsah

Chemici z Olomouce vyvinuli speciální látky s protinádorovými účinky. Využili tantal

Novinky,

V boji proti nádorovým onemocněním by v budoucnu mohly pomáhat látky s obsahem tantalu. Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci totiž vyvinuli komplexní sloučeniny s tímto přechodným kovem, které mají protinádorovou účinnost. Vůči zdravým buňkám jsou navíc toxické jen velmi málo. Vynález už chrání národní patent.

Foto: Pavel Štarha, Zdeněk Trávníček, RCPTM

Molekulová struktura jednoho z diskutovaných komplexů tantalu. Ilustrační obrázek

Článek

Dříve vědci z výzkumné skupiny Biologicky aktivní komplexy a molekulové magnety RCPTM zkoušeli vyvíjet podobné látky s protinádorovými účinky na bázi platiny nebo zlata.

Tantal byl dosud znám jako součást speciálních slitin využívaných v medicíně – pro výrobu chirurgických implantátů či nástrojů. Uplatnění nachází i v elektrotechnickém průmyslu jako součást kondenzátorů.

Nyní jej ale olomoučtí odborníci pod vedením Zdeňka Trávníčka využili při vývoji takzvaných organokovových sloučenin, které mají výraznou protinádorovou účinnost vůči skupině čtyř lidských nádorových linií.

Foto: Profimedia.cz

Tantal v periodické tabulce prvků. Ilustrační snímek

„Výsledky studií na buněčných modelech podpořily následné testy toxicity na laboratorních zvířatech. Potvrzují vysokou protinádorovou aktivitu těchto látek a jejich zanedbatelnou toxicitu vůči zdravým buňkám, což představuje – v praxi často nevídaný – potenciál pro praktickou aplikaci,“ popsal Trávníček.

K využití vede ještě dlouhá cesta

Protinádorovou aktivitu komplexů tantalu výzkumníci ověřili na nádorových liniích lidského osteosarkomu (nádorového onemocnění kostí), rakoviny tlustého střeva a konečníku (kolorektálního karcinomu), karcinomu vaječníků a karcinomu vaječníků rezistentním vůči nyní nejpoužívanějšímu metaloléčivu: cisplatině.

„Je však třeba zdůraznit, že i přes velmi pozitivní prvotní výsledky zkoumání ještě povede poměrně časově dlouhá cesta k případnému reálnému využití těchto látek jako léčiv. Látky musejí projít náročnou procedurou preklinického i klinického hodnocení,“ upozornil další z autorů Zdeněk Dvořák.

V současné době vědci na celém světě upírají velkou pozornost také ke dvěma těžkým platinovým kovům, a to osmiu a iridiu. Dosahují s nimi podle olomoucké univerzity relativně dobrých výsledků. A v RCPTM se proto rozhodli, že vyzkoušejí tantal, který by prý mohl fungovat obdobně – a také se tak stalo.

Nové látky chrání národní patent s názvem Dichloro-komplexy tantalu, způsob jejich přípravy a použití pro přípravu léčiv pro léčbu nádorových onemocnění (CZ 307 696 B6).

Další výzkum expertů z RCPTM aktuálně pokračuje nejen na jejich půdě, ale též ve spolupráci s partnerskými vědeckými institucemi, kupříkladu Ústavem klinických věd Univerzity v anglickém Birminghamu či Farmaceutickou fakultou Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám