Hlavní obsah

Na ISS oslavují úspěšné připojení Muskovy lodi

Novinky,

K modulu Harmony při Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se v neděli krátce před polednem zdárně připojila nová kosmická loď Crew Dragon od společnosti SpaceX, která patří miliardáři Elonu Muskovi. Je to poprvé, co plavidlo této soukromé firmy dokázalo zakotvit u ISS samo. Na oběžné dráze posléze odstartoval slavnostní ceremoniál.

Záznam: Slavnostní ceremoniál k připojení lodě Crew Dragon k ISS

 
Článek

Uvítací slavnostní ceremoniál na ISS je koncipován tak, jako kdyby na palubě Crew Dragonu byla standardní posádka.

Foto: NASA

Kanaďan David Saint-Jacques a Oleg Kononěnko prověřují Dragon

Lidi by tato loď měla na orbitu, nedojde-li ke komplikacím, vzít již letos v červenci, nyní tam však v rámci testovací cesty kromě téměř 200 kilogramů nákladu dopravila jen figurínu se senzory. Přezdívá se jí Ripleyová podle hlavní hrdinky slavné filmové série Vetřelec.

U ISS stráví Crew Dragon asi pět dní, poté se vydá zpět k Zemi. Podle dosavadních plánů by měla přistát do vod Atlantského oceánu s pomocí padáků.

Poté, co nyní došlo k otevření průlezu mezi lodí a stanicí, se mohl zahájit slavnostní ceremoniál, který vesmírná agentura NASA původně plánovala až zhruba na 16:45 SEČ.

Snaha zbavit se závislosti na Sojuzech

Agentura NASA start lodě od SpaceX označila ze novou kapitolu v pilotovaných kosmických letech, protože jde o první loď, kterou navrhla a postavila soukromá firma.

Crew Dragon není jedinou lodí, díky které se Američané v programu pilotovaných letů mají zbavit závislosti na Rusku. Odkázání na stroje typu Sojuz je podle serveru Space.com stojí kolem 80 milionů dolarů za osobu na palubě (1,8 miliardy Kč).

„Jsme na cestě opět vyslat do vesmíru americké astronauty na americké raketě a z americké půdy – poprvé od konce provozu raketoplánů v roce 2011,” připomněl šéf NASA Jim Bridenstine.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám