Hlavní obsah

Školy vybrané ke sloučení zůstávají v nejistotě

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slučování čtyř středočeských škol zůstává ve vzduchu, protože tento návrh původně plánovaný na pondělní zastupitelstvo nakonec středočeští zastupitelé vůbec neprojednali. V nejistotě tak je hlavně SOŠ Český Brod-Liblice, která se podle návrhu má sloučit se Střední průmyslovou školou strojírenskou a Jazykovou školou v Kolíně. Spojování hrozilo také gymnáziu v Čelákovicích, které se mělo sloučit s gymnáziem v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi.

Foto: Jan Kholl, ČTK

Radní ČSSD pro oblast školství Středočeského kraje Zdeněk Seidl (vlevo) a zastupitel a starosta Kolína Vít Rakušan (STAN).

Článek

Návrh na sloučení škol nebyl v pondělí 18. února zařazen do programu, takže školy zatím budou existovat odděleně jako dosud. Nikdo ale netuší, jak dlouho ještě. „Nikdo teď neví, co se bude dít. Dáme rodičům, žákům, učitelům nějakou jistotu?“ ptal se zastupitel a starosta Kolína Vít Rakušan (STAN).

Jeho kolega z hnutí STAN Věslav Michalik navrhl odvolat radního pro oblast školství Zdeňka Seidla (ČSSD). Opozice ho kritizuje, že středoškolské vzdělávání v kraji nemá žádnou koncepci, o čemž svědčil i návrh na sloučení škol, který samo vedení kraje stáhlo z programu.

Navíc například bývalý radní pro oblast školství Jan Skopeček (ODS) upozornil, že Seidl ani nechodí na jednání školského výboru. „Tam se debatuje velmi věcně a odborně o podstatných věcech, ale pan radní tam většinou nechodí,“ uvedl Skopeček. Podle opozice se Seidl jako lékař věnuje spíš oblasti zdravotnictví a má hodně aktivit v tomto oboru mimo kraj.

Sám Seidl provoz českobrodské školy označil za problematický. „Škola má čtyři třídy, v jedné třídě je 17 žáků, je těžké v takové škole zajistit výuku. Když tam poklesne počet žáků, všechno musí platit kraj,“ uvedl.

Bude nová koncepce

Jako zcela neférové jednání označila krajská opozice postoj školského odboru při výběrovém řízení na ředitelku českobrodské školy.

„Ta se přímo při výběrovém řízení ptala komise, zda bude škola sloučena s jinou. Zástupci kraje ale řekli, že se jí dává, řekněme, dvouletá šance, a pokud se podaří navýšit počet studentů, tak se slučovat nebude,“ ukázal na protichůdná vyjádření zástupců školského odboru Rakušan.

Stažením návrhu z programu dostaly školy ještě nějaký čas, ač nikdo nedokáže určit jaký. Nová ředitelka už vyhlásila přijímací řízení a přihlásilo se několik desítek dětí.

Pro gymnázium v Čelákovicích navrhovali zástupci kraje řešit problém výměnou ředitelky školy. Té už před časem Právo zaslalo dotazy k objasnění problémů, ale ředitelka zatím odpovědi nezaslala.

„Navrhuji, aby kraj vyhlásil co nejrychleji výběrové řízení na nového ředitele, aby se problém na čelákovickém gymnáziu nezapouzdřil,“ navrhl zastupitel Martin Kupka (ODS). Proti sloučení gymnázií se vyjádřilo i vedení města Čelákovice. Nyní je tak v rukách vedení kraje, jak bude dál postupovat.

Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), která připustila, že systém středoškolského vzdělávání v kraji není v dobrém stavu, se už pracuje na nové koncepci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám