Hlavní obsah

Masarykova univerzita přilákala britského vědce. Bude zde zkoumat meziválečnou architekturu

Novinky,

Masarykova univerzita (MUNI) v Brně již podruhé udělila speciální grant Muni Award in Science and Humanities. Jeho nositelem se na pět let stane britský expert v oblasti dějin umění Matthew Rampley, který od 1. dubna přechází do Brna na plný úvazek z Birminghamské univerzity. Do ČR přináší i svůj projekt financovaný z grantu Evropské výzkumné rady (ERC). Zabývat se tu bude dějinami umění a architekturou střední Evropy v meziválečném období.

Foto: MUNI

Matthew Rampley, britský odborník na historii umění a architekturu, který bude působit v Brně.

Článek

Rozhodnutím o udělení grantu vyvrcholil několikaměsíční proces, kterým se univerzita snaží přilákat světové vědce kupříkladu inzercí v nejsledovanějších vědeckých časopisech.

Tématem projektu britského vědce jsou změny v umění a architektuře, které doprovázely rozpad Rakouska-Uherska a vznik nových samostatných republik.

„Základní myšlenkou Muni Award je důvěra, že špičkový vědec se silným výzkumným programem ví sám nejlépe, jak využít grantové peníze. Nabízíme tedy absolutní flexibilitu a k tomu přidáváme univerzitní zázemí, včetně akademické kariéry. Pečlivě vybíráme ty nejlepší a nabízíme exkluzivní podmínky,“ zdůvodnil výběr prorektor MUNI pro výzkum Petr Dvořák.

Milionový grant

Rampley do Brna přinese svůj evropský grant nejvyšší kategorie v hodnotě 2,5 milionu eur (necelých 65 milionů Kč). Aktuálně se v tuzemsku řeší jen dva projekty této úrovně. „Spíš než výše dotace je ale pro nás důležitá osobnost oceněného a jeho dosavadní výsledky,“ poznamenala univerzitní mluvčí Tereza Fojtová.

Tématem projektu britského vědce jsou změny v umění a architektuře, které doprovázely rozpad Rakouska-Uherska a návazný vznik nových samostatných republik – Rampley se tak zabývá proměnami v Rakousku, Maďarsku a v Československu.

K českému území má i osobní vazby, jeho žena je Češka, motivaci ucházet se o český grant posílil též blížící se brexit. Stávající nositelé ERC grantů totiž dle MUNI nemají jasné informace, zda bude financování jejich projektů na britských univerzitách moci řádně pokračovat.

Muni Award in Science and Humanities je grantová podpora, kterou brněnská škola zavedla s cílem přivést nové úspěšné vědce, jimž nabídne podmínky, aby měli motivaci zůstat pracovat na univerzitě a dlouhodobě produkovat výborné vědecké výsledky. Držitel získá pracovní smlouvu na tři roky a odměnu pět milionů korun ročně. V případě úspěšného hodnocení po třech letech mu může být smlouva prodloužena na pět let, poté i na dobu neurčitou.

Loni tak MUNI na svou fakultu informatiky získala předního světového odborníka na teorii grafů Daniela Kráľe, který předtím působil na britské Univerzitě Warwick.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám