Hlavní obsah

Pacient vykašlal krevní sraženinu ve tvaru průdušek

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takřka neporušenou sraženinu, která přesně vyplnila část bronchiálního stromu jeho pravé plíce, vykašlal pacient, kterého přijali se zástavou srdce ve fakultní nemocnici kalifornské univerzity v San Francisku. Fotku unikátní sraženiny zveřejnil minulý týden odborný časopis The New England Journal of Medicine.

Foto: Profimedia.cz

Síť průdušek (ilustrační foto)

Článek

Sraženina, která na první pohled vypadá jako krvavý mořský korál, měří zhruba 15 centimetrů. Pochází z pravé plíce šestatřicetiletého pacienta, kterého přijali v nemocnici s chronickým srdečním selháním. Muž prodělal infarkt již předtím a měl několikrát operované srdce.

Po další operaci a týdnu stráveném na jednotce intenzivní péče měl pacient neustálé problémy s dýcháním a trápily ho záchvaty kašle. Při jednom obzvláště velkém vykašlal sraženinu, která vyplňovala část průdušek v jeho pravé plíci. Modré šipky na zveřejněné fotografii znázorňují část sítě menších průdušek v horním, bílé pak ve středním a černé ve spodním laloku.

Pacient byl okamžitě intubován, bronchoskopie (vyšetření průduškového stromu) odhalila už jen menší množství krve a muž byl opět extubován o dva dny později. O týden později byly však další komplikace spojené se zástavou srdce pro pacienta fatální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám