Hlavní obsah

U maturit neuspěla čtvrtina těch, kteří šli poprvé

Praha

Celková neúspěšnost maturantů letos na jaře oproti loňsku znovu mírně vzrostla. Podíl středoškoláků, kteří se poprvé přihlásili k maturitě a neuspěli u ní, činil 25,3 procenta těch, kteří ke zkoušce přišli. Je to o 0,7 procentního bodu více než loni.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po započtení žáků, kteří se ke zkoušce nedostavili či k ní nebyli připuštěni, ji nesložilo celkem 33,4 procenta prvomaturantů. Meziročně jde o nárůst o skoro jedno procento.

Podle Petry Hátlové, mluvčí Cermatu, který organizuje státní část zkoušek, jsou údaje dohromady za státní maturitu i část maturitní zkoušky, kterou organizuje škola.

Z celkového počtu 80 340 maturantů, kteří se na jaře ke zkouškám přihlásili, neuspělo nebo zkoušku nekonalo 29 524 žáků. Tento údaj zahrnuje jak maturanty, kteří dělali zkoušku poprvé, tak i ty, kteří ji opakovali.

Zatím se údaje zcela neuzavřely, protože se ještě dokončují přezkumná řízení z podzimu.
Petra Hátlová, Cermat

„Takzvaná hrubá neúspěšnost, tedy podíl neúspěšných z celkového množství přihlášených, tak činí 36,7 procenta,” uvedla Hátlová. Loni to bylo 37,2 procenta. Z lidí, kteří ke zkoušce přišli, ji nezvládlo 28,8 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu víc než loni.

Neúspěšnost maturantů roste každoročně od roku 2011, kdy začaly fungovat státní maturity. Výjimkou byl pouze rok 2013, ve kterém podíl neúspěšných studentů meziročně mírně klesl.

Data za celý letošní rok, tedy za jarní i podzimní termín zkoušek, bude Cermat podle Hátlové publikovat začátkem prosince. „Zatím se údaje zcela neuzavřely, protože se ještě dokončují přezkumná řízení z podzimu,” připomněla mluvčí.

Z matematiky propadá nejvíc maturantů, v letošním testu to bylo 22,3 procenta těch, kteří si ji vybrali

Většina středoškoláků, kteří u maturity napoprvé neuspějí, zvládne zkoušky na druhý či třetí pokus. Opravná zkouška se skládá pouze z předmětů, ve kterých ten či onen maturant neuspěl.

Od roku 2011 nezvládala státní maturity ani napotřetí dle informací Cermatu zhruba čtyři procenta žáků. Z maturitních oborů tím pádem, jak již Novinky napsaly, definitivně odešlo bez řádně ukončeného vzdělání 23 748 lidí, podobné množství maturantů se ke zkoušce ani nedostavilo. [celá zpráva]

Pokud se zkouška nepovede ani napotřetí, může se žák domluvit s ředitelem na zařazení zpět do čtvrtého ročníku nebo si podat opět přihlášku na střední školu.

Jak to bude s matematikou?

Státní maturita se skládá z testu, písemné a ústní zkoušky. Povinná je z češtiny, jako druhý předmět si mohou středoškoláci zvolit matematiku nebo cizí jazyk. Od roku 2021 a 2022 má být matematika postupně povinná pro většinu oborů.

Právě z matematiky přitom propadá nejvíc maturantů, v letošním testu to bylo 22,3 procenta těch, kteří si ji vybrali. Vedle toho žáci skládají zkoušky ještě ze dvou až tří předmětů na škole, kterou studovali.

Současné nastavení maturit kritizuje řada učitelů i odborníků na vzdělávání. Poukazují právě na to, že přibývá maturantů, kteří u zkoušek neuspějí. Ministr školství Robert Plaga (ANO) již oznámil, že by chtěl stávající podobu maturit upravit. O možných změnách jedná se školskými asociacemi, odborníky i zástupci politických stran.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám