Hlavní obsah

Nelítostné sucho zničilo civilizaci Mayů, domnívají se vědci

Právo, mcm

Navrhovaná vysvětlení pro úpadek dávné civilizace Mayů sahají od válek a invazí až po ztrátu obchodních cest. Tým vědců z univerzity v britském Cambridge však shledává příčinu mayského pádu v něčem zcela jiném – v nebývalém suchu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podíl klimatické změny na zhroucení klasické mayské civilizace je poněkud sporný, zčásti proto, že předchozí záznamy se zaměřují na kvalitativní rekonstrukci, tj. např. na to, zda bylo spíše vlhko, nebo sucho. Naše studie představuje významný pokrok, protože poskytuje statisticky robustní odhady srážek a vlhkosti v době úpadku Mayů,“ řekl Nick Evans z univerzity v Cambridge.

Klasická mayská civilizace vznikla okolo roku 250 a po roce 800 se zhroutila. Mayové v té době masově opustili svá rozsáhlá města s velkými kamennými památkami.

V této době nejspíš zanikly i jejich politické, náboženské a kulturní struktury. Na Yucatánu Mayové sice přežívají dodnes, od katastrofy před 13 staletími však už nikdy nevytvořili další civilizaci.

Výzkum vody

Přesný důvod jejich úpadku nebyl dosud znám. Evansův tým tvrdí, že v pozadí zániku mayské civilizace stál prudký úbytek dešťových srážek. V době, kdy Mayové opouštěli svá města, napršelo podle britských měření v průměru o 70 procent vody méně než v dobách rozkvětu mayské civilizace.

Evans a jeho lidé využili ke změření poklesu srážek vzorky usazenin z jezera Chichancanab. Zaměřili se na vodu zachycenou uvnitř krystalů sádrovce, které našli v tomto jezeře. Při vyhodnocení svých výsledků vyšli ze zjištění, že v době sucha se z jezera odpařuje více vody. Při tom rychleji mizí i lehčí izotopy prvků, a tak podíl těch těžších stoupá.

Mayové

- obývali oblast dnešního poloostrova Yucatán, tj. jižní Mexiko, Guatemalu, Belize, Honduras

- jejich civilizace dosáhla vrcholu v 6. až 9. století n. l., pak se zhroutila

- byli skvělými matematiky a astronomy: používali nulu v době, kdy ji neznaly ani nejvyspělejší evropské civilizace

- spočítali dráhy měsíců Jupiteru o tisíc let dříve než Galileo Galilei a předběhli i Mikuláše Koperníka s jeho zjištěním, že Země není středem vesmíru

„Tato metoda je vysoce přesná, je to skoro, jako bychom měřili tu vodu samotnou,“ řekl Evans, jehož studii zveřejnil časopis Science.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám